​Finalist i Forskar Grand Prix

Sabina forskar om ungdomars riskbeteende och föräldrars och kompisars inverkan på detta. Det gör hon som en del i forskningsprogrammet LORDiA, där forskarna följer cirka 1500 elever under en femårsperiod (från att de går i årskurs sex till andra året i gymnasiet).

Projektet handlar om tonårsutveckling med fokus på bland annat psykisk hälsa och alkohol/drogbruk.

Forskar Grand Prix är en nationell tävling för forskare i att på mycket kort tid presentera sin egen forskning på ett så fängslande, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt. Finalen avgörs på Nalen i Stockholm den 26 november.

Vad handlar ditt bidrag om?

Det handlar om tweenisars (mellan 11 och 13 år gamla, inte längre barn, men ses inte som tonåringar heller) sociala riskbeteende, som kriminalitet, alkohol och drogbruk, samt hur relationen till föräldrar och kompisar påverkar deras beteende. Vad sysslar de med, vem umgås de med och hur når vi dem?

Du vann delfinalen på Högskolan Väst, och har därför gått vidare till finalen. Hur var det att tävla i forskning?

Det var lite nervöst. En jury fanns på plats och man fick konstruktiv kritik för scennärvaron såväl som presentationen. Samtidigt fanns det väldigt mycket positiv energi både på och utanför scenen.

Har du några hemliga knep att ta till inför finalen?

Hmm, inte direkt. Jag har lång erfarenhet av jobb med ungdomar, samtidigt som mitt ämne är intressant både för yngre och äldre generationer så jag får hoppas att jag lyckas väcka intresset hos publiken och att framträdandet blir bra.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.