Fängelsestraff för fusk på högskoleprovet

De nya föreskrifterna från Universitets- och högskolerådet, UHR, började gälla den 31 augusti i år, men i praktiken börjar de gälla i dag då höstens högskoleprov genomförs. Högskolan i Jönköping arrangerar provet på sju olika platser i länet, nämligen Eksjö, Gislaved, Jönköping, Nässjö, Tranås, Vetlanda och Värnamo. 

Skärpta regler ska få folk att tänka om

Från och med höstens provtillfälle måste alla som gör provet försäkra på heder och samvete att de inte använt otillåtna hjälpmedel. Detta gör fusket straffbart där en fällande dom kan ge böter eller upp till sex månaders fängelse, i grova fall upp till två år. Dessutom får de som blir ertappade med att fuska på högskoleprovet stå över de följande fyra tillfällena för högskoleprov innan de kan göra provet på nytt.

– Vi ser oerhört allvarligt på alla former av fusk med högskoleprovet. Vi tror att de skärpta reglerna kan få många som eventuellt funderat på att fuska att tänka sig för. Men det räcker inte, säger Ulf Melin, generaldirektör, i ett pressmeddelande från augusti då den nya föreskriften började gälla.

52 fuskare avslöjades förra året

Under 2015 avslöjade UHR 52 fuskare vid högskoleproven. Ett fall av spökskrivare gick till domstol medan Karolinska Institutet och KTH tog tillbaka antagningen av sex studenter från läkarprogrammet respektive en student vid basprogrammet.

 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.