Ingen går säker utanför Länsmuseet

Det kan komma att ske en utbyggnad för länsmuseet, skriver Jönköpings-posten. Ett nytt lastintag och en ny godsmottagning måste byggas efter att skyddsombud utdömt in – och utlastningen. På Slottsgatan kommer ett tiotal transporter per dag för att antingen lämna eller hämta varor i anknytning till museet men de stora fordonen är oftast inte ensamma på gatan. Vid busshållplatsen precis utanför museet passerar ett högt antal människor, barn som vuxna, under dagarna. Somliga transporter blockerar hela trottoaren med sina 13 meter långa laster och både cyklister och gående tvingas då ut i vägen för att komma förbi.

– Särskilt vid halv åtta, åtta när alla skolbarn kommer, då är det kaos. Och kommer man med en lastbil för att lämna eller hämta gods har man hjärtat i halsgropen, säger Peter Berntsson som är säkerhetsansvarig på museet. 

Problemet uppges ha nått kommunen i flera år men inte förrän nu har man tagit tag i bekymren som museets skyddsombud påpekat. Kultur – och fritidsnämnden förelår att 4,5 miljoner kronor ska sättas undan av kommunfullmäktige för en tillbyggnad. 

Planerna än så länge är ett nytt hus i parken väster om museet där 100 kvadratmeter kan komma att användas. Utrymmen för tvättning av fynd och förvaring kan i samma veva byggas i anslutning till det mest väsentliga, den nya lastbryggan. 

Tillbyggnaden kommer inte att påverka verksamheten invändigt i museet vilket är en fördel, tycker museichefen Sergei Muchin. Annat var det för ett par år sedan när fuktproblem tvingade Länsmuseet att stänga i ca 2 år.

– Vid den första ombyggnaden var det besvärligare för då var det så mycket att tag i. Nu har vi kommit längre med allt och det blir inga ombyggnationer inne i lokalerna som påverkar verksamheten, säger museichefen till Jönköpings-posten. 

 

Agnes Edlund

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook  

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.