Roast om personer med funktionsnedsättning kommer till Jönköping

För att göra kultur mer tillgängligt har Kulturens Bildningsverksamhet i samarbete med Amatörteaterns Riksförbund skapat Sveriges med tillgängliga teaterföreställning. Projektet heter ”Funk i 4D” och det kommer bli åtta olika föreställningar i åtta olika kommuner.

– Det kommer bli ett tillgänglighetstänk. Vi vill belysa att funktionshindren skapas av omgivningen och tillgängligheten i miljön vi befinner oss i. Att ha en hörselskada, synskada eller sitta i rullstol är egentligen inte så krångligt om allt bara vore tillgängligt, säger Seige.

Förutom teater kommer det också ske en Stand up-show med roast om personer med funktionsnedsättning.

– Vi kommer ha en stand up när vi skojar hårt med funktionsnedsättning. Vi kommer att roasta själva handikappet, inte personer så klart. Jag sysslar själv med stand up och då skojar jag ofta om mitt handikapp och det var därifrån idén om en roast uppkom.

Johan Seige är själv blind sen 20 år tillbaka och han berättar att idén till hela projektet uppkom när han hade kommunicerade med clownen Manne för ett antal år sedan. Manne ledde på 70-talet flertalet barnprogram där han tecknade sina repliker samtidigt som han uttalade dem. Seige sa då att han väntade på att ett program där både en blind och en döv skulle kunna se föreställningen. Den meningen fastnade i Seiges huvud och från och med då började idén växa fram.

Seige berättar att de tidigare har varit i Jönköping och att de då direkt upptäckte att det fanns brister i tillgänglighet för handikappade.

– Det var inte helt optimalt i Jönköping och vi tog upp detta med kommunpolitikerna. Ett exempel var när vi gick på gågatan mitt stan och det var en skylt som stack ut rakt från väggen, vilket kan bli ett problem om man har dålig syn. Men jag vill också understryka att det inte är någon kritik. Det handlar bara om att vi vill att människor ska bli mer medvetna helt enkelt.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.