Ny utställning på länsmuséet: Face the Facts – unga i fängelse berättar

Hur känns det att vara ung och frihetsberövad? Varför blev det som det blev och när började det gå snett? Unga vuxna med erfarenhet av fängelsevistelse delar med sig av sina erfarenheter och tankar om framtiden i utställningen Face the Facts som öppnar på Jönköpings läns museum lördag den 20 augusti. Det skriver muséet i ett pressmeddelande.

I utställningen möter vi unga klienters liv i berättelser som handlar om deras väg till kriminalitet, mötet med kriminalvården, att vara frihetsberövad, synen på sig själva som unga vuxna och vägen till arbete. Ofta handlar det om människor vars liv varit kantad av mobbning, avbruten skolgång och ekonomiska svårigheter. Många av dem har en ADHD-diagnos.

Länsmuseet vill genom utställningen ge länsborna möjlighet att ta del av dessa livsöden som sällan skildras och riktar sig framförallt till länets alla högstadie- och gymnasieklasser. Klasserna är inbjudna till visningar och workshopar handledda av en pedagog. Face the Facts visas på Jönköpings läns museum från och med 20 augusti till och med 23 oktober 2016. Utställningen belyser också kriminalvårdarnas dagliga arbete.

BAKGRUND:
Bakom statistik och nyhetsrapporteringar om ung kriminalitet finns människor och deras berättelser. Arbetets museum i Norrköping, Kriminalvården och Riksförbundet Attention bestämde sig för att gå bakom statistik och medias nyhetsrapporteringar genom att låta unga klienter berätta sina egna berättelser. Resultatet blev vandringsutställningen Face the Facts – som utsågs till Årets pedagogiska projekt 2015. Utställningen stöds med medel från Allmänna arvsfonden.

Sammanlagt 15 ungdomar har ingått i produktionsteamet som jobbat fram utställningens innehåll och form. Alla har varit placerade i Luleå, en av Sveriges två anstalter för unga mellan 18-21 år.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.