Människor på flykt gestaltas på Munksjön

Årets Kulturstipendiumvinnare Eva Edevik, projektledare och regissör, och Mazen Gabro Mourad, koreograf, har tillsammans med Teaterstickorna arbetat med ett unikt projekt för att öka förståelsen för människor på flykt.

På söndag den 25 september klockan 14.00 kommer Munksjön att förvandlas till Medelhavet för en dag. Munksjöns södra strand blir Grekland där vingliga gummibåtar fyllda med flyktingar kommer att lägga till. Tillsammans med människor som har eller just nu befinner sig på flykt kommer man att iscensätta tankar och känslor hos personer i en utsatt situation.

– Vi vill visa för oss trygga svenskar hur verkligheten ser ut. Vi behöver även påminna oss om att det inte var längesen vi själva var bland de fattigaste i världen där 1,3 miljoner människor lämnade sitt fosterland. Folk svalt, så det var en fråga om liv eller död precis som för de människorna som flyr idag. Det kan hända vem som helst, säger Eva Edevik.

Ta del av deltagarnas egna berättelser

Deltagarna i projektet kommer bland annat från flyktingboenden i Jönköping och under föreställningen kommer några av deras berättelser att spelas upp. Elin Isaksson från Teaterstickorna kommer att vara publikens ledsagare under resan. Eva Edevik hoppas att ett hundratal personer ska dyka upp vid Munksjöns södra strand på söndag för att ta del av deras unika scenframträdande. 

– Från början var målsättningen med projektet att öka förståelsen för människor på flykt hos publiken, men nu har jag insett de utsattas behov att få berätta är det viktigaste. Det är ett sätt att bearbeta det man har varit med om.

– Den personliga utvecklingen hos de man arbetar med är det som driver mig.

Projekten På Flykt är möjligt tack vare integrationsbidrag från Region Jönköping och stöd från Sensus med flera. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.