Hockeypuckar i taket när konstnär inspireras av Jönköping

När vi besöker Österängens konsthall under fredagen är förberedelserna inför den kommande utställningen Travelling panner – Nuggets of Gold i full gång. Det är konstnären Jan Matsson, från Uppsala, som bjuder in till en utställning bestående av abstrakta skulpturer och målningar som har influerats av både den aktuella platsen men även rörelsen dit. Just själva rörelsen är central i Jans arbete. Han har länge rest runt både i och utanför Sverige och skapar konst inspirerad av de städer han besöker.

– Jag styrs av känslorna när jag skapar. Jag bara gör, säger Jan Matsson, när vi besöker honom dagen innan premiären för utställningen.

– Det är första gången vi visar upp målningar här. Jan är väldigt begåvad och en självklar konstnär för oss att ha med, säger Johanna Linder, verksamhetschef på Österängens Konsthall.

Skulptur av hockeypuckar 

Jan Matsson examinerades från masterprogrammet i fri konst på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm våren 2015. Det här är första gången han ställer ut sina verk i Jönköping. Han berättar att utställningen Travelling panner – Nuggets of Gold kommer att ändras under utställningsperioden och att inspiration från Jönköping kommer inkluderas i processen. Bland annat har Jan skapat en skulptur med hockeypuckar från Jönköping.

Blir dina konstverk någonsin färdiga?

– Det är en fråga om att sluta i tid. Målningar blir färdiga, men skulpturer har en tendens att förändras.

 

 

 

 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.