Jätte-smiley skall visa hur Jönköpingsborna mår

Den 27 november startar Konsthall Jönköpings avslutande utställning – Public Face. Under två månader kommer en åtta meter hög smiley på Rådhusets tak att spegla Jönköpingsbornas humör. Med avancerad teknik omvandlas känslouttryck till en glad, ledsen eller upprörd smiley.

Läser av Jönköpingsborna
Med hjälp av teknisk utrustning som placerats ut i det offentliga rummet läses ansiktsuttrycken hos slumpmässigt utvalda förbipasserande av, omvandlas och visualiseras. Informationen speglas i realtid i form av en smiley som ger svar om Jönköpingsborna är glada, ledsna eller upprörda.

Vill få oss att reflektera
Med utställningen vill Konsthall Jönköping väcka frågor om övervakningssamhället, om vårt allmänna mående, om snabb klick-kommunikation och visuella språk, frågor som hanteras med humor och ömsinthet. Public Face får oss att le och att reflektera. Placeringen, på taket till byggnaden där lokala politiska beslut fattas, ger verket en ytterligare dimension.

Skulpturen är åtta meter hög, fem meter i diameter och väger 700 kg. Den har tidigare monterats på en fyr, en övergiven flygplats, en silo i centrala Berlin och ovanpå ett hyreshus i Wien. Konstverket är ett samarbete mellan de Berlinbaserade konstnärerna Julius von Bismarck, Benjamin Maus och Richard Wilhelmer. Utställningen är curerad av Jonatan Habib Engqvist, internationellt verksam curator och skribent.

Utställningen invigs av kommunalråd Ann-Marie Nilsson (C), söndag 27 november kl 16.00.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.