Nu ska kvinnor ta plats i historien

Flera medier har uppmärksammat att historieböckerna presenterar män betydligt oftare än vad de presenterar kvinnor. Den ojämlika presentationen vill Jönköpings läns museum hjälpa till att ändra på och man har därför samlat in historier från kvinnor i Jönköpings län.

Kvinnohistorierna presenteras i utställningen ”100 år av glömska” som öppnar lördag 26 november på museet.

– Kvinnor utgör endast 13 procent av historieböckerna och det blir färre ju längre fram man kommer i historien, säger Conchi Gonzalez, projektledaren och fotograf.

Alla har rätt att sprida sin historia

Under våren har Conchi Gonzalez rest runt i länet och arrangerat workshops inom digital storytelling för just kvinnor. Sexton personer har medverkat och nu delar de med sig av sina egna berättelser i både ord och autentiska bilder under utställningen som kommer att pågå fram till den 12 mars 2017.

– Grundtanken är att alla har rätt att sprida sin historia, säger Conchi Gonzalez.

Ämnen som behandlar livet i stort

Besökarna får ta del av kvinnornas historier via korta filmer på 3 till 4 minuter. Det är starka berättelser som handlar om spännande upplevelser, annorlunda livsvillkor och gripande öden. Ämnen som behandlas är bland annat skilsmässor, adoption, lycka, tågluff och cancan-dans.

Ett minne för livet

Eivor Ryd, Sonia Carlson och Elisabeth Westlund är några av de kvinnor som valt att dela med sig av sina berättelser och på så sätt gör sina röster hörda i historien. De är överens om att projektet är ett minne för livet.

– Människor som man aldrig hade träffat innan blev så nära, säger Eivor Ryd.

En tidslinje med viktiga årtal för kvinnans rättigheter

En tidslinje med viktiga årtal för kvinnans rättigheter finns också på väggen i utställningen. Där kan man bland annat läsa att det dröjde till 1989 innan alla yrken var öppna för båda könen. Den visar även att det enligt lag var tillåtet för en man att slå sin hustru ända fram till 1864 och att det först 1965 blev olagligt att våldta kvinnor inom äktenskapet.

Besökarna får engagera sig

Museet kommer att erbjuda workshops under hela utställningsperioden där deltagarna bland annat får lära sig om digital storytelling.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.