Pastorn som bytte spår och blev rektor för June folkhögskola

Jag har mött honom och här svarar han själv på frågan.

-Jag är 38 år gammal. Gift med Merit och vi har två barn som är 7 och 9 år. Vi har tidigare bott i Alingsås i 12 år där jag var pastor och föreståndare i Pingstkyrkan Alingsås. Men både frun och jag har tidigare bott i Småland och vi har båda föräldrar och syskon i trakten. Just nu lever vi som familj en form av studentliv när det gäller bostad – Inneboende, två rum och pentry! Vi söker nu hus i västra Jönköping.

De stora livsfrågorna har alltid engagerat mig, men också ledarskap. Detta har lett mig till lite olika studier i teologi, psykologi och ledarskap. För mig har kyrkan alltid varit en naturlig plats där jag fått utvecklas, brottas med de stora frågorna och dela tron med andra.

Hur kommer det sig att ni lämnade den tillvaron för en mer osäker framtid inom skolans värld?

-Under mina år i Alingsås var jag genom kyrkan också särskilt engagerad i samhällets olika utmaningar då vi samverkade med kommunen och socialförvaltningen på olika sätt. Steget kändes inte så stort. Jag ser våra folkhögskolor i Pingst som en resurs som ger oss stora möjligheter att stödja våra församlingar samtidigt som de fyller en viktig funktion i samhället.

June folkhögskola har fått ett fantastiskt läge i centrala Jönköping. Åtskilliga tusen går förbi entrén i resecentrum varje dag. Kursutbudet är varierande med en tyngdpunkt på socialt inriktade kurser som socialpedagogik och assistentlinje. En stor insats i samhället gör vi också genom de stora allmänna klasserna vi har. Där möter vi bland annat många nysvenskar som bygger på sina kunskaper inför högskole- eller yrkesinriktade studier.

Hur ser du nu på ditt uppdrag och din tjänst inom skolan?

-Jag drömmer om att vi ska kunna utbilda och betjäna människor på våra skolor som aldrig varit i kontakt med en kyrka eller troende människor. Att få vistas bland troende lärare och på en plats där man regelbundet ber sätter spår. Samtidigt hoppas jag att vi kan utbilda många från våra församlingar som sedan kan välsigna sin kyrka. Önskan är att våra deltagare som läst foto, sociala linjer, bibellinjer kan använda sina gåvor och sina kunskaper, antingen som anställda eller i ideella uppdrag!

Folkhögskolan har särskilda möjligheter som skolform i vårt land. Vårt uppdrag är att profilera oss utifrån våra värderingar och vem som står bakom skolan. Det ska märkas i vår miljö och i våra särskilda kurser. Att få ha bibel- och missionslinjer, teamträningsskolor och pastorsutbildningen i våra skolor är mycket att tacka Gud för.

Jag tror vi kan utveckla mycket, inte minst samarbetet och samverkan med våra lokala kyrkor i regionen. Tänk om vi tillsammans kan se alla de möjligheter som finns med att driva en folkhögskola mitt i Jönköping.

Som skola har vi också varit delaktiga i genomförandet av Pingst Ledarutveckling. Utbildningen, som genomfördes under två år, följs nu upp med en webbplattform, ledarutskick och utbildningsdagar under 2016. Vi ser detta som ett viktigt arbete och att det supportrar folkbildningen i församlingarna!

Vad hoppas du inför hösten på June?

-Jag hoppas på en god skoltermin med många härliga möten med studenter och lärare. Jag ser fram emot att lära känna ett nytt sammanhang och nya människor!

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.