Sex kyrkliga enheter blir två

Från och med 1 januari 2018 kommer två nya pastorat att bildas i Växjö stift när sex kyrkliga enheter läggs samman till Gnosjö pastorat och Vetlanda pastorat. Det beslutade Växjö stiftsstyrelse idag.

Stiftsstyrelsen beslutade att:

?Gnosjö församling och Kävsjö pastorat läggs samman till ett pastorat, som får namnet Gnosjö pastorat. Pastoratets geografiska område motsvarar Gnosjö kommun, förutom Kulltorps församling som hör till Bredaryds pastorat. Gnosjö pastorat kommer att bestå av följande församlingar:
– Gnosjö församling
– Källeryds församling
– Kävsjö församling
– Åsenhöga församling
?Pastoraten Vetlanda och Bäckseda-Korsberga samt församlingarna Alseda och Lannaskede läggs samman till ett pastorat, som får namnet Vetlanda pastorat. Pastoratets geografiska område motsvarar Vetlanda kommun. Pastoratet kommer att bestå av följande församlingar:
– Alseda församling
– Björkö församling
– Bäckseda församling
– Korsberga församling
– Lannaskede församling
– Nye, Näshult och Stenberga församling
– Näsby församling
– Nävelsjö församling
– Vetlanda församling
?Församlingsgränserna kommer att vara oförändrade och påverkas inte av beslutet. Församlingarna kommer nu att välja indelningsdelegerade som kommer att förbereda inför sammanläggningarna.

– För den enskilde församlingsmedlemmen blir skillnaderna relativt små. Det är ett sätt att samla Svenska kyrkans resurser på ett ansvarsfullt sätt. Det ger goda förutsättningar för församlingarna att fungera väl i framtiden, säger Jens Linder, stiftsadjunkt som ansvarar för strukturfrågor i Växjö stift i ett pressmeddelande.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.