”Vi släpper pekpinnen”

Hälsa, ohälsa, dieter, bantningsmetoder, träningshysteri, stress och press, det är en del av den svenska vardagen för alldeles för många. 
Men du behöver kanske inte testa alla nya dieter, eller träna de mest lustiga träningspass flera gånger i veckan. Åtminstone inte om Hälsocoacherna får bestämma. 

Skapade ett helt nytt koncept
De träffades på Skövde Högskola när de läste den tvååriga utbildningen, Folkhälsovetenskap.
– Vi har alla erfarenhet av dåliga arbetsplatser där det inte är en hälsosam miljö och där företagshälsovården idag mestadels handlar om att kolla vikt och midjemått, säger Anna.
– Vi har inte en komplett företagshälsovård i dagens läge. Vad ger det dig att gå och kolla din vikt eller uppge hur mycket alkohol du dricker. Alla vet idag vad som är bra och dåligt och hur vi ska leva. Det som istället behövs är en mer utvecklad företagshälsovård där man får samtala och får stöd, säger Camilla Guander.
– Jag har aldrig hört eller sett någon som kör det här konceptet. Vi är helt nischade och har kommit upp med allting själva när vi har suttit och bollat fram och tillbaka, förklarar Anna. 

Nytänkande vård
En alternativ, bra och sund företagshälsovård ska de lyckas omfamna med all den kunskap de fyra besitter.
– Vi individanpassar våra möten med alla personer, alla är olika och behöver bemötas på olika vis, förklarar Jenny Åberg.
– Vi jobbar inte med kost och motion på det viset som många andra gör, hälsa är så mycket mer. Vi coachar folk som behöver en extra knuff kanske, eller någon som bara måste få prata av sig. Hälsa är olika för alla, säger Anna. 

Coach är det rätta ordet
Ordet coach i alla dess möjliga sammansättningar har fått något av en negativ klang under de senaste åren. Vi har väl alla läst och hört om jobbcoacher som gör allt annat än att coacha arbetssökande in i arbetslivet igen. 
Men dessa brudar gör ordet coach rättvisa igen med sin storsatsning på hälsoområdet. 
– Vi har funderat mycket på vad vi ska kalla oss, då ordet åtminstone har haft en negativ klang. Men sedan beslöt vi oss ändå för att kalla oss hälsocoach, för det är just precis det vi är, förklarar Jenny. 
– Hälsa är olika för alla, det som är det för mig, behöver inte vara det för dig, säger Anna.
– Vi vill höja folks livskvalitét och stödja dem på vägen. De har själva verktygen, men behöver lite hjälp ibland, säger Barbara Dankic. 

Kvalitetsstämplad verksamhet
Om ett år är hälsocoacherna ett namn man har lagt på minnet, ett företag man anlitar för att få hjälp och ett alternativt sätt att genomföra sina hälsokontroller hos, ja åtminstone om dessa fyra kvinnor får önska och drömma.
– Vi hoppas egentligen att den typ av företagshälsa som finns idag, kan anamma det vi sysslar med och se att vi jobbar med faktabaserad kunskap, då vi har en akademisk utbildning, säger Gunilla. Hon tillägger också att de har släppt alla pekpinnar. De tänker inte predika för hur du ska leva ditt liv.
– Alla är väldigt medvetna idag om vad som är bra för ens hälsa, därför behöver folk inte ännu någon som sitter där och minsann ska visa hur det ska vara, säger Camilla. 
– Jag är ingen Gestapo-polis som skriker på hur alla ska göra. Jag vänder på det istället, menar Anna.  

Emma Krantz
emma.krantz@jmini.se

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.