Låga energipriser i november

Producentpriserna totalt sjönk med 0,1 procent mellan oktober och november. Under samma period sjönk priserna på hemmamarknaden med 0,2 procent och på importmarknaden med 0,7 procent. På exportmarknaden steg priserna med 0,1 procent.

Lägre priser på råolja gav det största bidraget till nedgången på importmarknaden i november. Priserna på råolja sjönk med 8,7 procent från oktober till november och har gått ned med 35 procent det senaste året. På hemmamarknaden bidrog prisnedgångar inom flera produktgrupper till nedgången på månadstakt. Högre elpriser motverkade nedgången i november men jämfört med november förra året så har elpriserna sjunkit med 10,4 procent skriver SCB i ett pressmeddelande.

Priserna för inhemsk tillgång, det vill säga producentpriserna på hemmamarknaden tillsammans med importpriserna, sjönk med 0,4 procent från oktober till november och med 2,5 procent jämfört med november förra året.

Jämfört med november förra året har priserna på hemmamarknaden sjunkit med 1,7 procent, på exportmarknaden med 1,2 procent och på importmarknaden med 3,3 procent. Producentpriserna totalt har sjunkit med 1,5 procent under samma period.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.