IS lockar med meningsfull livsuppgift

För tre år sedan arbetade Marco Nilsson i Göteborg och började då åka ut till olika platser i staden. Han pratade med folk om jihadism och besökte bland annat moskéer.
Han menar att de flesta som lockas till jihadism ofta är från socialt utsatta områden och har vanligtvis inte varit religiöst aktiva. Den första gången många möter islam är via jihadism.
Okunskapen kring islam gör dessa personer mer lättpåverkade. IS utlovar en meningsfull livsuppgift i ett globalt kalifat. Invånarna i detta kalifat ska leva ett gott religiöst liv med familj samtidigt som krig blir normaliserat som en del av vardagen.
– De bryter helt med sitt gamla liv när de åker. Det finns också apokalyptiska tankar om domedagen och slutstriden som ska utspela sig i Syrien. Då är det lättare att offra livet, säger Marco Nilsson till Jönköpings-Posten. 

Uppgifter som man och kvinna
Kvinnorna har uppgiften att föda familjens barn och männen kämpar för att vidga kalifatets gränser. Och bland annat svenska flickor rapporteras ha fött barn i IS namn. 

Medför spänning att kriga för IS
Vissa erkänner att man reser till länder där IS krigar för spänningen och vapen som det medför. Vissa av svenskarna som rest och krigar med IS dör, andra återvänder för att få vård, hämta material och ta med tillbaka eller för att värva nya krigare.
Marco menar att det religiösa livsprojektets lockelse är stark och att det många gånger kan räcka för att resa. 

Skärrade återvändare
Det finns ytterligare en grupp av IS-krigare. Det är de som har flytt IS och återvänder hem igen. De har förlorat illusionen av vad IS först lovade. De säger ofta inget till sin familj. De vill heller inte bli upptäckta av IS och inte riskera att bli straffade av det svenska samhället. 

Jminiredaktionen

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.