Grattis alla kvinnor!

Idag firas kvinnor runt om i världen. Den internationella kvinnodagen är en tradition som har blivit uppskattad av såväl kvinnor som män.

Dagen har drygt hundra år på nacken och var ett initiativ av en medlem i tyska kommunistpartiet. Idén förverkligades sedan av den socialistiska världsorganisationen Andra Internationalen. Den politiska innebörden av dagen har minskat genom åren och innebär nuförtiden att mannen ska visa extra mycket respekt och kärlek gentemot kvinnan. Detta kan jämföras med andra dagar som firas under året, som Mors dag eller Alla hjärtans dag.

I ett flertal länder, främst asiatiska och afrikanska, firas dagen genom en nationell helgdag. År 1945 drev FN igenom ett internationellt avtal om att allas rättigheter skulle vara desamma oavsett var man befinner sig. Detta var över tjugo år efter att man i Sverige genomfört beslutet om kvinnlig rösträtt. På 1970-talet började begreppet Jämställdhet användas allt mer. Diskussionen kring jämställdhet har blossat upp de senaste åren och varit en viktig fråga inom flera företag och organisationer.

Ett schema kring vad som händer i länet på denna dag hittar du här

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.