Svenskt nötkött på export till Japan

I slutet av februari tecknade Utrikesdepartementet och japanska ambassaden ett avtal, som tillåter Sverige att kunna exportera nötkött till Japan.

Lång process
Avtalsarbetet har pågått sedan år 2006. Ett arbete, som drivits av Livsmedelsverket, Jordbruksverket, svenska ambassaden i Japan och Näringsdepartementet. Dessutom har japanska delegationer granskat det svenska kontrollsystemet för livsmedel och djurhälsa.
— Det har varit en lång process för att få Sverige godkänt för export av färskt nötkött till Japan och ett viktigt delmål i arbetet med att få tillträde för svenska produkter på utländska marknader, säger Åsa Kjellgren, Livsmedelsverket, i en kommentar.

Ställer krav
Trots att avtalet är färdigt kan inte vilket företag som helst påbörja en export. Japanska myndigheter måste nämligen först få sina anläggningar inspekterade av japanska myndigheter.
Landet ställer dessutom krav på nötköttet. Det slaktade djuret får exempelvis inte vara äldre än 30 månader.

Inget intresse nu
För tillfället är det dock ingen, som visat intresse.
– När vi satte igång arbetet för tio år sedan var flera intresserade. Sedan dess har EU ändrat regler för SRM-hantering (hantering av vissa riskavfall efter slakt reds anm,). Men är det någon, som nu är intresserad, så finns möjligheten, säger Karin Olsson på Jordbruksverket.

Kan leda till mer
Hon tror dock att avtalet med Japan kan leda till samarbete med fler länder.
– Japan har hårda regler och andra asiatiska länder ser upp till landet.
Hon berättar att man just nu arbetar för att kunna exportera till fler länder.
– Bland annat griskött till Kina.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.