Flera sedlar blir snart ogiltiga

Den 30 juni 2016 blir gamla sedlar med valörerna 20, 50 och 1.000 kronor ogiltiga. Till nästa år byts fler sedlar och mynt ut mot nya. 

Trotts att kontanter används mindre och mindre och att förekomsten av kontanter blir färre så har Riksbanken beslutat att byta ut gamla kontanter mot nytillverkade. 

Byter av säkerhetsskäl
De nya 20-, 50- och 1.000-lapparna kom redan under hösten. Bytet av kontanterna görs bland annat av säkerhetsskäl, de nya sedlarna har detaljer som gör dem svårare att förfalska, skriver SVT Nyheter

Även nästa sommar
Nästa sommar tas ytterligare gamla kontanter ur bruk. Det rör sig då om 100- och 500-lappar samt mynt som redan under hösten kommer att ersättas med nya. 

Få bort nickel

– Mynten byts dels för att få bort nickel, som är ett stort besvär för allergiker. De nya mynten blir också mindre och lättare, så att transporter och hantering blir billigare och mer miljövänliga, säger Susanna Grufman, chef på Riksbankens enhet för kontantförsörjning till SVT Nyheter

Ytterligare två månader efter 30/6
Efter den 30 juni går det inte att handla för dessa gamla 20-, 50- och 1.000-lappar. De kan växlas in på bankkontor i ytterligare två månader efter den 30 juni. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.