Hög lönsamhet för svenska köttbönder

Svenska bönder har aldrig fått så bra betalt för sitt nötkött som idag. Dessutom har skillnaden mellan priset på svenskt nötkött och utländskt kött har aldrig varit så stor. 

Idag får våra svenska bönder över dubbelt så mycket betalt för sitt kött av slakterierna, jämfört med år 2010. Under 2014 började slaktpriserna på nötkött att stiga och det har bara fortsatt, enligt siffror från LRF, rapporterar P4 Jönköping

10 kronor per kilo
Priset på nötkött från EU har sjunkit i år. Prisskillnaden mellan svenskt och europeiskt nötkött har aldrig tidigare varit så stor. På producentnivå skiljer det över tio kronor per kilo. 

Fler köper svenskt
Fler och fler konsumenter i den svenska handeln föredrar svenskt kött och det är anledningen till att bönderna nu får mer betalt för sitt nötkött. Det är en slutstats som görs av Jordbruksverket. 

Konsumentpriset är stabilt
Trots att bönderna får mer betalt från slakterierna kostar det inte mer för konsumenterna att köpa svenskt nötkött. De priserna har varit relativt stabila över tid. Det ser alltså ut som att bönderna har hittat sig en kassako i att satsa på produktion av nötkött. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.