Kraftig vind och sträng kyla bildar Vättersnö

Vättersnö som det kallas är inte snö, utan iskristaller som bildas över Vätterns öppna vatten. 

Jönköpingsborna är väl bekanta med begreppet Vättersnö men få kanske vet hur och varför det bildas. Ett karakteristiskt drag för just Vättersnö är att det kan falla väldigt lokalt och då kan det falla nästan hur mycket som helst. Ofta drabbas Habo och Mullsjö av fenomenet. Vem som drabbas beror på vindens riktning.

Vattnet måste vara varmare än vinden
En förutsättning för att det ska bildas Vättersnö är att det är rejält kallt, kraftiga vindar och öppet vatten. När vattnet är varmare än vinden bildas ånga som i sin tur fryser och följer med vinden upp och faller kring Vättern. 

Krävs långa sträckor öppet vatten
Sträckan som kalla vindar måste färdas över öppet vatten måste vara lång, skriver Jönköpings-Posten. Om det blåser ostlig vind är sträckan över öppet vatten för kort för att det ska kunna bildas Vättersnö. 

Helgens väder
Enligt dagens väderleksrapporter kan vi nog inte förvänta oss någon Vättersnö de närmaste dagarna. Det snöar förvisso på många platser i Jönköping denna fredag, men det är helt vanligt snöfall. Vi kan vänta oss en relativt mild vinterhelg med molnigt väder och några minusgrader. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.