Var det Sveriges nästa justitieminister som besökte Jönköping?

Politisk kommentar av Hans Mannefred: I går tog jag en promenad till Studieförbundet Vuxenskolans lokaler på Klostergatan. 

Där kom jag in i en lokal med runda bord och det passar bra in i bilden på en bildningsorganisation som har cirklar på sin dagordning. Jag fick möta folkpartiets rättspolitiske talesman Johan Pehrson. Det var ett intressant möte. Men Johan Pehrson vill jag inte beskriva som en cirkel, utan snarare som lite fyrkantig i sitt sätt att tänka. Därmed inte sagt att han har fel i det han säger. Tvärtom: han har goda kunskaper och det var mycket intressant att få ta del av dem.

Nästa justitieminister

Var det Sveriges nästa justitieminister jag fick möta? Jag skulle inte bli förvånad, att vi får en ny justitieminister om Alliansen vinner valet, som heter Johan Pehrson.

Jurist i grunden

Det märks att han är jurist i grunden. Politiker som är jurister inte så vanligt förekommande i Sverige. I många andra länder är det däremot mycket vanligt. Jag vill i detta sammanhang påminna om att Olof Palme var utbildad inom juridikens område, något man kanske inte tänker så mycket på.

Bred kunskap

Johan Pehrson har bred kunskap inom det rättsliga området. Och han brinner för sin sak. Det råder ingen tvekan om. Han vill vara med och skapa det goda samhället – ett samhälle med ordning och reda. Ett samhälle med normer och moral. Och han vill ha en förändring i polisens arbete. Johan Pehrson vill ha fler närpoliser. Han hade under dagen besökt polisen och bland annat diskuterat närpolisernas roll och arbetssituation. Idag finns det sju områden i Jönköpings kommun med två närpoliser inom varje område. Problemet är att de ofta får arbeta med andra uppgifter än sin huvudsyssla. Johan Pehrson gav ett rakt besked vid gårdagens möte: ” Folkpartiet vill ha 14 närpoliser i Jönköpings kommun som har som enda uppgift att vara närpolis ”.

Visst behövs det fler närpoliser

Jag bejakar Johan Pehrsons förslag. Visst behövs det fler insatser från närpoliser. Jag tänker på min egen farfar som på sin tid var fjärdingsman i Rumskulla. Han arbetade mycket som en närpolis; genom att tala med människorna som han kände väl och som bodde där han var verksam. Han arbetade mycket förebyggande och det var inte så ofta han gjorde en anmälan. Jag minns när jag var barn och det kom en del farbröder som intagit alkohol, men som kom för att dricka kaffe hos fjärdingsmannen, min farfar och farmor. De var så välkomna, men de visste att de inte fick ta med något brännvin in i huset. Det var den tiden, men jag tror på denna modellen med poliser som arbetar nära människorna, som en modell även när vi nu skriver år 2014.

Polisens arbete baseras på statistik

I dagens samhälle kan en närpolis var guld värd inte minst för ungdomar, som hamnar utanför ramarna. Hur ska man kunna få ett system, där man redovisar hur många ungdomar man hjälpt och eller räddat? Det vi vet idag är att det inom polisen är så viktigt att redovisa alla anmälningar. Det blir lite så att polisens arbete i hög grad baseras på statistik. Och då uppstår en byråkratisk situation, som kan göra att man är mindre verksam i det praktiska, konkreta arbetet.

Polisen glada

Polisen i Jönköping var glada över att Johan Pehrson besökte dem. De sa: ” Det var första gången någon lyssnade på oss ”. Och det var första gången som jag lyssnade på Johan Pehrson, men inte sista gången (hoppas jag verkligen).

Hans Mannefred

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.