Mats Andersson: Vill möta en vild varg

– Idag tar vi pulsen på Mats Andersson som nu har en fotoutställning på Tändsticksmuseet med rubriken ” John Bauers skogar ”.

Utställningen pågår fram till och med den 9 november. Han har många drömmar: en är att möta en vild varg.

Vem är du – kort presentation?
– Konstfotograf som ofta vänder kameran mot naturen och de vilda djuren. Jobbar även som art director och fotograf på reklambyrån Concret I Jönköping.

Varför blev det en utställning om John Bauers skogar?
– En utställning var nästan ett måste när David Söderlind och jag släppte boken John Bauers skogar 2011. Första gången mina bilder från boken visades stort var i Borås på ansedda Abecita Konstmuseeum – och nu äntligen på hemmaplan.

Vad var det stora hos John Bauer?
– Han hade bra fantasi och visade att mystiken finns i våra skogar. Han var onekligen en fantastisk bildskapare. Och hans citat ”Fantasin får dagligen och stundligen mat i skogen” är något som jag tycker är mycket talande och stämmer mycket väl in på mitt sätt att jobba.

Varför valde du att ha utställningen i Tändsticksmuseet?
– Det var intendent Ann som kontaktade mig. Så efter lite mail-växling och samtal så beslutade jag att tacka ja.

Vad ställer du ut för bilder?
– Mestadels bilder från boken John Bauers skogar – men det finns även en hel del nya bilder på samma tema.

Vilket budskap vill du ha fram med utställningen?
– Jag har egentligen inget specifikt budskap. Men jag blir väldigt glad när det kommer fram personer som sett mina bilder som blir inspirerade och vill ge sig ut själva i våra hemmaskogar där John vandrade för ca 100 åt sedan. Mycket är sig likt. Och ger man sig bara lite tid och har lite fantasi så upptäcker man figurerna 🙂

Vilka tre goda råd ger du till den som ska ta en bild?
– Vill man hitta figurer i skogen handlar det mest om att ge letandet stor tid. Att sedan ta en bild är egentligen inte så svårt – men jag personligen gillar ljuset i gryningen. Sedan blir det för hårt ljus. Jag gör ofta dubbelexponeringar också – en bild i skärpa och den andra i oskärpa.

Vilket är ditt roligaste minne från din tid som fotograf?
– Oj ! Det finns många roliga minnen. Men när jag hittade figuren i Mullsjös gammelskog en vinter 2009 så blev jag rätt tagen faktiskt. Där stod ett ”Bauertroll” och bara tittade på mig helt plötsligt.

Vem är din egen favoritfotograf?
– Jag inspireras av många fotografer, har hela bokhyllan hemma fylld med konstfotoböcker. Däremot är det ganska tunt med böcker från andra naturfotografer. Inom naturfoto tycker jag nog min vän Heikki Willamo är en av de absolut bästa i Norden i vilket fall. Annars får jag nog säga Anders Petersen – nu aktuell med en stor utställning på Fotografiska i Stockholm.

Har du någon dröm?
– Många är mina drömmar. Många drömmar har också slagit in senaste åren. Men om vi pratar om möten med vilda djur – då vill jag möta en vild varg. Jag har försökt ett antal år nu både på hemmaplan och i Finlands gömslen. Men den upplevelsen har jag fortfarande kvar att drömma om…

Vem ger du Dagens ros?
– Min vän tillika naturfotografen Tom Svensson för hans engagemang för djuren.

Hans Mannefred

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.