Sveriges första självmordsbombare fick hjälp

Tranåsbon blev Sveriges första självmordsbombare. I polisens utredning kunde man komma fram till att dådet i Stockholm 2010 inte involverade fler.

Men nu menar Uppdrag Granskning att man hittat hemligstämplad rapport som kan bevisa motsatsen.

Det har snart gått fem år sedan mannen från Tranås genomförde en självmordsbombning i centrala Stockholm.
Under måndagen meddelade åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström att de oktober i fjol nått vägs ende gällande utredningen.
Hon hade lett förundersökningen av Taimour Abdulwahabs sprängdåd i Stockholm 2010 men utredningen kom inte längre än att man drog slutsatsen att han hade agerat ensam.

Svensk polis fick inte hjälp
En anledning varför utredningen drog ut på tiden var, enligt åklagaren, för att svensk polis inte fick den hjälp med förhör av personer utomlands i den takten man velat. Och eftersom något åtal aldrig blev väckt gäller än i dag förundersökningssekretessen.
– Det enda man säger är att allt tyder på att han, Taimour Abdulwahab var ensam i Sverige. När journalisterna frågar om spåret till Irak och spåret till Luton i England säger man ingenting, det vet de inget om. Allt slutar i ett frågetecken, vilket är väldigt otillfredsställande, menar Petter Ljunggren, journalist på SVT:s Uppdrag Granskning, som på onsdag sänder sin granskning kring självmordsbombaren och den omfattande utredningen som blev därefter.?

Frågan man ställer sig: Har fallet med Sveriges första självmordsbombare blivit utrett – och vad handlade de påstådda kopplingarna till England och Irak om??

– Det fanns mycket som tydde på kopplingar till England där han blev radikal och jihadist, menar Petter Ljunggren. Och en och en halv timme innan han spränger sig blir han uppringd av ett nummer som går till Irak. Det är ett superhett spår men åklagaren hör enligt handlingarna inte av sig förrän ett och ett halvt år senare för att begära rättslig hjälp. Man undrar vad som har hänt?

Besvärligt att få ut material
Petter Ljunggren menar att det varit problematiskt för Uppdrag Granskning att få ut polisens material. Och det materialet man fick ut gällde bara Sverige och otaliga vittnesförhör från attentatet, ingenting om hur Säpo har jobbat med spåren utomlands.
– Där lägger Säpo locket på. Jag räknade med att de skulle ställa upp i programmet men de har varit ovilliga för intervju, det är anmärkningsvärt, säger han. Att attentatet lämnar flera frågetecken efter sig – och att det kunde slutat i blodigt massmord – är kärnan i granskningen.

Det var organiserat
Agnetha Hilding Qvarnström har ändå, till skillnad från Säpo, låtit sig intervjuas och SVT kommer även visa intervjuer med irakiska säkerhetstjänsten i Bagdad.
– Vi kommer kunna berätta detaljer som tyder på att det var organiserat. Det är bilden av en ensam gärningsman vi ifrågasätter, säger Ljunggren.

Bland annat påstår Uppdrag Granskning att man kommit över en hemligstämplad rapport som ifrågasätter bilden som visats upp offentligt.
– Jag hoppas Säpo och åklagaren nu berättar vad man vet om eventuella kopplingar till Al Qaida, om det var organiserat så man inte vilseleder den svenska allmänheten.?

Emma Krantz
emma.krantz@jmini.se

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook

 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.