Uppgifter från FBI mörkades

I december 2010 sprängde Taimour Abdulwahab sig själv i centrala Stockholm, men förra året lades polisens utredning ner. Det fanns inga bevis för att någon annan var inblandad i planeringen av dådet, var budskapet från åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström.
– För tillfället sker det inget aktivt arbete. Förundersökningen lades ner för snart ett år sedan, primärt beroende på att den ende misstänkte som vi kunde se fanns i utredningen var död, sa Hilding Qvarnström.

På tisdagen publicerade Uppdrag Granskning uppgifter att Säpo mörkat en FBI-rapport. I rapporten ska det framgå att Taimour Abdulwahab troligen fick hjälp att bygga bomberna.

Mycket avancerad bomb
Enligt programmet handlar det om en avancerad bomb med dubbla eller tredubbla kopplingar till sprängmedlet. Bombernas konstruktion var ”helt okänt för FBI” och ingenting som Taimour Abdulwahab kan ha lärt sig genom att läsa en al-Qaida-tidning, enligt Uppdrag Granskning.

Rapporten och uppgifterna var inget som togs upp i oktober i fjol när åklagaren kallade till presskonferens för att berätta att förundersökningen lades ner.

Då efterlyste åklagaren bland annat var bomberna hade tillverkats och vad Taimour Abdulwahab gjorde under en kortare tidsperiod efter att han lämnade Tranås.

Åklagaren kan inte förklara sig
Varför man inte berättade om FBI-rapporten vid presskonferensen svarar åklagaren till Uppdrag Granskning:
– Jag kan inte svara på varför vi inte berättade det. Jag tänkte helt enkelt inte på det. Det finns säkert andra saker som vi borde ha berättat också som vi inte kom ihåg att berätta.

Magnus Ranstorp, svensk terrorismforskare, menar att uppgifterna förändrar bilden av Sveriges första självmordsbombare.
– Här har åklagaren försökt vakuumförpacka de här händelserna till att bara handla om Sverige och en ensam gärningsman. Men de uppgifter som talar emot det har man valt att inte berätta om, jag tycker det är märkligt och i grunden missvisande, säger han till Uppdrag Granskning.

Programmet sänds 30 september
Som Jmini tidigare har rapporterat kommer Uppdrag Granskning på onsdag (imorgon) sända ett program om självmordsbombaren Taimour Abdulwahab från Tranås.

Emma Krantz
emma.krantz@jmini.se

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.