Utländska, rattfulla chaufförer slipper straff

Lastbilschaufförer från andra EU-länder kan komma att köra rattfulla i Sverige utan risk för straff. I mitten av september bärgade man en litauisk chaufför häktad för grovt rattfylleri. Tingsrätten sa nej och hänvisade till EU-regler. Nu är risken stor att den utländske mannen lämnar landet och slipper både åtal och rättegång, skriver P4 Jönköping.

Klas Lööf är kammaråklagare och säger till P4 Jönköping:
– Sannolikt är det så att vi får lägga ned det här ärendet. Då kommer han att då varken bli polisutredd eller, för den här gärningen, bli lagförd och få sitt straff. 

Klas menar också att om man inte kan genomföra en polisutredning kan man inte straffa de utländska rattfulla chaufförerna. 

Den 14 september grep polisen den aktuella mannen från Litauen. Åklagaren ville får chauffören häktad för att hindra honom från att lämna landet i väntan på rättegång men det satte tingsrätten alltså stopp för. 

Tingsrätten hänvisade till likabehandlingsprincipen. Den innebär att EU-medborgare ska behandlas på samma sätt som svenska medborgare. Och eftersom svenska medborgare inte brukar häktas när man misstänks för grovt rattfylleri, så gäller det även en chaufför från Litauen, menar Annika Rojas Wiberg som är rådman på tingsrätten i Jönköping till P4 Jönköping. 

Tingsrätten grundade sitt beslut på att det inte fanns skäl att tro att mannen skulle lämna landet och hålla sig undan rättvisa. Klas Lööf är inte säker på den saken. 

– Med den här utgången så riskerar det bli så att svenska långtradarchaufförer, som olyckligtvis kör rattfulla, kanske då råkar ut för lagföringsstraff. Medan deras kollegor, bara för att de kommer från ett annat EU-land, kanske klarar sig, säger han till P4 Jönköping.

Klas vet inte vart den aktuella mannen befinner sig idag men att han troligen är utanför Sveriges gränser och chanserna att ställa honom inför rätta ser han som liten. Det skulle vara om man har tur att gripa honom om han återvänder till Sverige. 

 

Emeli Appelberg
emeli.appelberg@jmini.se

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.