Roteln för grova brott försvinner- ‘Jönköping har bästa mordutredarna’

Leif GW Persson och Polistidningen har beskrivit dem som Sveriges bästa mordutredare, polisens grupp för grova brott i Jönköping. Nu efter polisens omorganisation står det klart att Polisens grupp för grova brott försvinner som fristående grupp. 
– De har tagit ett felaktigt beslut, säger Leif GW Persson. 

En större utredningsgrupp
De sex mordutredarna som finns i gruppen ska ingå i en större utredningsgrupp om 15-12 personer. Gruppen kommer att använda samma metoder men kommer att utreda fler brott än bara mord. Grova fall av sexualbrott och grova narkotikabrott är exempel, skriver P4 Jönköping. 

100 procent uppklarade fall
Ett 20-tal fall av dödligt våld har utretts under de sannaste tio åren av Polisens grupp för grova brott, samtliga av dessa har polisiärt klarats upp. 

Åklagare oroad
Anders Brokelind är åklagare och oroad över förändringen. Han tror att kvalitén kan bli sämre och att de finns risk för att mordfall inte klaras upp.
– Ja, ytterst ser jag den risken. Jag är inte säker på att högsta polisledningen vet hur svårt det är och hur mycket resurser som går åt för att nå ändra fram, säger han till P4 Jönköping.

Fler poliser lär sig arbetssättet
Anledningen till beslutet är att polisen vill kunna jobba enhetligt över hela landet. Man tror att det kan vara bra att fler poliser lär sig hur grova brottsgruppen arbetar. 

De sex nyckelpersonerna som har varit grova brottsgruppen kommer i framtiden att kunna frikopplas från annat vid en mordutredning. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.