Jönköpings nya svartklubb lockar hundratals: ”Vi har vetskap om detta”

Nyligen öppnades en svartklubb i de centrala delarna av Jönköping och hos klubbägare med legal verksamhet ökar oron. 
– Det är ett stort problem, jag har talat om det länge. Hade vi som har en helt vit och laglig verksamhet med barer och nattklubbar fått ha öppet längre, så hade vi fått bort en stor del av den svarta marknaden, säger Jon Espeset, ägare av Harrys och Sliver i Jönköping.

Rapporter inifrån
Enligt uppgifter till Jmini rör det sig främst om klubbar som använder sig av ”underground-nätverk” via sms.
Platsen och lokalen för de stora illegala festerna blir först offentliga samma dag.
Den nystartade klubben som än så länge kommer ha öppet varje helg lockar hundratals gäster. 

Somliga klubbar har direkt koppling till när det är stora evenemang på Elmia och ploppar då bara upp för en kväll eller två.
Gemensamt för alla klubbar med olaglig verksamhet är att de använder sig av svart arbete, smuggelsprit och att de kommer undan Skatteverket.

”Stort behov”
Espeset menar att de svarta klubbarnas existens och överlevnad visar på att det finns ett stort behov av flera uteställen som har öppet längre än till 02.00.
– Det är inget nytt fenomen att det växer fram fler klubbar och det är bland annat en konsekvens av att vi som har helt lagliga krogar och nöjesställen inte har tillstånd att ha öppet längre, menar han.
Märker du av att de rätt nyöppnade svartklubbarna tar gäster från er?
– Det är inget som direkt märks, men givetvis går en del av våra kunder till svartklubbar efter att vi har stängt. 

Ett flertal verksamheter
Jonas Lindell, chefskommissarie vid underrättelsetjänsten vid Jönköpingspolisen kan för Jmini berätta att det finns flera nattklubbar inom länet, men att de flesta ligger i Jönköping.
– Vi vet att det finns en del och att det bedrivs olika typer av illegal klubbverksamhet på ett antal platser i länet och det främst i Jönköpings tätort, berättar Lindell.

Vågar inte tala
När Jmini kontaktar fler krogägare i Jönköping, vill få uttala sig. Det för att det är en känslig fråga att ge sig in i debatten om svartklubbar och att tala om önskan och behovet av att få ha öppet längre. 
Driftchefen för Glädje och Karlssons Salonger, Fredrik Bengtsson
– Det är inget jag vill uttala mig officiellt om.
Varför inte?
– Det är en känslig fråga och vill inte tala om det via media, berättar Bengtsson. 

Inte heller Issa Iskander som driver Centrum Bar är vidare sugen på att prata.
– Jag vill inte uttala mig om någonting efter det som hände med Spira i somras och deras alkoholtillstånd, säger Iskander.
Men tillägger att det är beklagligt att det finns illegala verksamheter.
– Givetvis är det inte okej att de finns, men mer än så vill jag inte säga. 
Jon Espeset från Harrys och Sliver menar att de illegala klubbarna kan ha tagit en del gäster, är det något du håller med honom om?
– Det vill jag inte påstå. Detta är som sagt inget jag ska uttala mig om, det är polisens ensak. 

Slutna och öppna klubbar
På frågan om hur många svarta nattklubbar och större nöjeshak det finns kan Lindell berätta att det finns en handfull illegala ställen som han kan berätta om. 
– Det finns verksamheter som bara håller öppet för medlemmar och sedan finns det en kategori som låter fler och större grupperingar att komma till, en större kundkrets alltså, menar Lindell. 
Hur många nattklubbar finns det som sysslar med att ordna fram illegala krogar som ett alternativ till de legala nattklubbarna och dansställena?
– Det kan jag inte uttala mig om, säger Lindell.

Konsekvens av lagen
Det enda man kan göra för att stoppa de svarta klubbarna, enligt Espeset är att låta krogar och nattklubbar som sköter sig att hålla öppet några timmar längre.
– Harrys finns i 44 städer i landet och vi har en erfarenhet och den visar att i de städer där de har rätt att hålla öppet längre, ja där minskar den illegala verksamheten, säger Espeset. 

Vad gör ni för att stoppa den illegala verksamheten?
– Det är egentligen den operativa avdelningen som sysslar med att förebygga och göra ingripanden, men vi har ju en stor koll på vad som försiggår, säger Lindell, chefskommissarier vid underrättelsetjänsten. 

Jmini har försökt att nå Socialnämnden i Jönköpings kommun för att få svar på varför de legala krogarna inte kan få tillstånd att ha öppet längre. Och hur de ser på att de själva har en möjlighet att åtgärda delar av problemen som råder.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.