Polis sköt svanen- ”Jag bröt ihop”

Sheila Meyer var vid lunchtid under torsdagen ute och gick med sin hund vid Råslätt, vid Hällstorpsrondellen. Då uppmärksammar hon att bilarna kör väldigt sakta. Vid en närmre titt ser hon att det är en svan på vägbanan på väg upp i rondellen. Hon ser att svanen är skadad under ena benet, hon ser lite blod och upptäcker det när svanen snavar omkull. 

Kommunbil på väg till platsen
En annan kvinna finns på platsen och Sheila får veta att det är en kommunbil på väg till platsen för att ta hand om svanen. Mycket riktigt kommer det en kommunbil till platsen men denne åker efter en stund igen och lämnar svanen kvar i rondellen. 

Djursjukhuset
Sheila ringer då till Djursjukhuset och får av dem veta att det är polisens jobb att föra svanen till vård. Efter en liten stund ser de att en civil polisbil finns på platsen. Polisbilen tutar på svanen, den flyttar sig inte. Polisen går ur bilen och klappar händerna och försöker schasa iväg den, men den rör sig inte nämnvärt från platsen. 

Får kontakt med polisen
Sheila och den andra kvinnan får kontakt med polisen som säger att han haft kontakt med en jägare som ska bedöma skadorna och vad de ska göra med svanen. Jägaren befinner sig i detta skede 40 minuter från platsen. 

Det kommer ytterligare en civil polisbil till platsen, denna kommer från Råslätts centrum. Nu spärrar polisen av vägarna in i rondellen. Sheila känner en lättnad över att de nu ska fånga den och se till att den får vård. 

Polisen tar fram sitt vapen
Efter att platsen är avspärrad tar den ena polisen fram sitt vapen och skjuter svanen med inte bara ett utan två skott mitt framför ögonen på de båda kvinnorna. 
– Vi var så säkra på att de skulle rädda den, säger en sorgsen Sheila. 

Släpar svanen ner i diket
De två skotten dödade inte svanen, den låg på marken och flaxade med vingarna. Polisen går då fram till svanen som gör ett utfall mot honom. Då ser de hur polisen tar tag strax under svanens huvud och trampade ner halsen med foten. 
– Då bröt jag ihop. Jag var tvungen att vända mig om, fortsätter Sheila.
Hon ser hur de sedan släpar ner svanen i diket.

Jägarens bedömning
Båda kvinnorna är upprörda över händelsen en polis kommer då fram till dem och säger att jägaren har gjort bedömningen per telefon att ingenting kunde göras för svanen. 

– Den hade några timmar tidigare setts 50-100 meter längre bort, så pass skadad kan den inte ha varit, säger Sheila. 

Polisen säger till kvinnorna att svanen var aggressiv.
– Den gjorde ett utfall och det var i rent självförsvar, den var inte aggressiv. Jag hade ju sått där hela tiden och sett vad som hände. 

”Kommer inte att ske här”
Polisen sa till dem att om jägaren bedömer att avliva svanen så kommer det inte att ske här, då tar jägaren med sig den.  
– 10-15 minuter senare gör polisen det själv, mitt framför våra ögon!
Polisen visade ingen hänsyn eller förvarning gentemot de två kvinnorna på gångbanan. Svanen lämnades sendan i diket för jägaren att hämta vid ett senare tillfälle. 

Skrev på Facebook
Efter händelsen skrev Sheila på sin Facebooksida vad som hade hänt, hon valde även att göra historien offentlig via det sociala mediet. 
– Är helt förkrossad av det jag fick se, skriver hon på Facebook. 

En väninna till henne läser vad som har hänt och beslutar sig för att göra en anmälan till Jordbruksverket om djurplågeri. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.