Apoteksmännen- dom om utvisning får vänta

Det var under måndagen som Jmini skrev att två män greps i november då polisen fann en stor skara apoteksvaror i bilen de färdades i. Männen åtalades för stöld, samt häleri och åklagaren yrkade på att de båda skulle utvisas. Men domen får vänta då tisdagens huvudförhandling var olidligt lång. 

På tisdagseftermiddagen inleddes huvudförhandlingen mot de två män 29 respektive 30 år gamla som står åtalade för stöld och häleri.

Ogillas av advokaterna
Huvudförhandlingen drog ut på tiden dels för att de båda männen behövde tolk vid sin sida och för att de nekade på samtliga punkter. 
Advokaterna Jonas Faresjö och Bertil Tengberg menar att det inte finns något de kan fällas för, då det inte finns något stöldgods som kan kopplas direkt till männen. Dessutom går det inte att urskilja att det är de båda männen på övervakningsfilmen och dessutom går ingen av dem ut med varor. 
De SMS-konversationer som har plockat fram går inte bevisa att de har fört konversation mellan varandra och att det har handlat om att de ska stjäla, trots att den ena telefonen tillhör en av männen.
– Jag vet inte om det är min telefon, säger 29-åringen
– Men du har det här telefonnumret, frågade åklagare Eleonora Dufva.
– Ja, men det är många som lånar min telefon, säger den 29-åriga mannen. 

Bör utvisas efter avtjänat straff
Åklagaren yrkar på att männen ska utvisas och inte får resa tillbaka till Sverige under en femårsperiod efter avtjänat fängelsestraff. Det på grund av att de båda är straffade sedan tidigare och att de kommer från ett utomeuropeiskt land där det inte finns risk för att något ska hände dem. 
– Det finns ingen risk för att de skulle förföljas om de utvisas tillbaka till sitt hemland och de har ännu inte fått asyl i Sverige, sa Dufva. 

Tog honom på bar gärning
Männen som är från ett utomeuropeiskt land ska ha varit inne på ett apotek i Anderstorp där den ene ska ha ställt frågor om huruvida det går att ta ett visst bantningspreparat när man försöker bli gravid. Samtidigt som mannen talar med apotekspersonalen om preparatet, tar den andre och plockar på sig hudkrämer av märket Vichy. 
Men mannen som sitter på huk vid hyllan där krämerna är placerade blir upptäckt av en ur personalen, som i sin tur tar med en korg bort till mannen och ber honom lägga ner varorna i den, samtidigt som hon ringer säkerhetsbolaget. 
– Jag var förvånad över hur mycket han hade plockat på sig, han hade gömt varor på ryggen under jackan, säger ett av vittnena.

Gjort det tidigare
Det visar sig sedan att mannen som har frågat om ett visst bantningspreparat även hade varit inne i ett apotek i Gislaved några dagar tidigare och ställt exakt samma frågor. 

Några andra på filmen
På apoteket i Gislaved fanns ingen övervakningskamera, men i Anderstorp fanns det en och den var igång. På filmen kan man se två män, som båda liknar de två åtalade männen. Men både 29-åringen och 30-åringen menar att det inte är de på filmen och den ene hävdar att han aldrig ens har varit i Anderstorp.

Långa listor
Några månader senare efter att ha blivit påkomna i Anderstorp, grips de av polis på Barnarpsgatan i Jönköping och där finner polisen två ryggsäckar fyllda med apoteksvaror och en stor sopsäck även den fylld med lika dana preparat. Dessutom hittar man flera listor med adresser, adresser som vid närmare undersökning visar gå till apotek runt om i Sverige. Listor med över 80 apoteksadresser och listor med namn på varor, precis sådana varor som apoteken säljer. 
Under rättegången vet ingen av männen hur lapparna har hamnat där eller varför alla adresser går till apotek.
– Jag hade lånat bilen av en jag är bekant med och jag vet att det är många som har använt den, säger den 29-årige mannen
– Jag har svårt att erkänna något jag inte har gjort, säger den 30-årige mannen med hjälp av tolk. 

Blir kvar i häktet
Åklagaren yrkade också på att männen skulle förbli häktade fram tills den dag domen faller, då de kan begå nya brottsliga handlingar.
Tingsrätten gick med på detta och därför kommer de sitta häktade fram tills domen faller den 30 december.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.