Polisens jurist: ”Blir fel hur man än gör”

Ingen pågående utredning
Pia Kling vid polisen i Jönköping berättar att det inte är någon pågående utredning hos polisen för tillfället.
– Det är en JO-anmälan som har skickat och än så länge har vi inte påbörjat någon utredning.
Polisen har därför ingen handläggande på ärendet i dagsläget. 

Lutar sig mot lagen
Pia Kling uppmanar Jmini att kontakta Peter Johansson, polisens jurist på rättsenheten för att få svar om hur polisen ska agera vid tillfällen som detta. 
– Det finns en bestämmelse i djurskyddslagens 30:e paragraf som säger att om ett djur påträffas så pass skadat att det behöver avlivas omedelbart, så får en polisman eller veterinär eller om det är riktigt brådskande, även en civil person avliva djuret, förklarar Peter Johansson.
Han tillägger sedan att han rent praktiskt inte kan säga hur polisen ska agera där ute på plats. Han talar bara om vad lagen säger och hur det bör gå till. 

Om djuret inte är så pass allvarligt skadat?
– Då ska det naturligtvis till djursjukhuset. Men det är naturligtvis svåra bedömningar. Det är svårt att snabbt avgöra huruvida ett djur bör avlivas på direkten eller inte.

Om en privatperson vid flera tillfällen uppmanar polisen att köra djuret till veterinären, då djuret inte är så pass illa däran att det måste avlivas på direkten, varför försöker man då inte rädda djurets liv?
– Det blir ju polismannens bedömning som blir avgörande. Ärendet är då överlämnat till polisen och polisen har den skyldigheten att se till att djuret inte lider om det bedöms vara så svårt skadat.

Fel hur man än gör
Peter Johansson tillägger att det blir knepigt hur man än gör. I efterhand blir man som polis bedömd.
– Efter senare bedömning riskerar du att bli anklagad för vad du än har gjort. Varför körde du hit den här katten som var så skadad? Eller varför avlivade du den här som hade kunnat klara sig?
Vilket som är rätt eller fel är svårt att säga. 

Kan inte uttala sig
– Polisen har inte speciella utbildningar kring det här, vi är ju inga veterinärer. Jag kan inte uttala mig år varken det ena eller det andra hållet. Jag vet inte vad som var rätt i det här enskilda fallet. 

De som var där
De enda som i slutändan går att tala med är de poliser som den natten var på plats och gjorde bedömningen att slå katten och sedan ta med den till polisstationen för att lägga den i frysboxen. Och de personer som arbetade denna natt har vi inte fått tag i. 

 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.