Utvisas inte trots flera begångna brott sedan tidigare

De två män som greps i Jönköping med en stor skara skönhets- och apoteksprodukter till ett värde av 30 000 kronor riskerade att bli utvisade då de båda var dömda sedan tidigare. Men när domen idag kom, blev påföljden en annan.

Det var den 25 november som två män från ett utomeuropeiskt land stoppades av polisen på Barnarpsgatan i Jönköping. Polisen fann där skönhets- och apoteksprodukter till ett värde av 30 000 kronor.
Åklagaren ansåg att de båda männen skulle dömas för stöld och häleri, dessutom yrkade hon på utvisning för de båda.

Ingen utvisning
Men när domen idag kom ogillades yrkandet om utvisning. De båda döms därför bara för stöld samt häleri och får ett fängelsestraff på tre månader. 

Nekar till brott
Den rättegång som hölls den 22 december drog ut på tiden dels för att de båda männen behövde tolk vid sin sida och för att de nekade på samtliga punkter. 

Detta har hänt:
Männen på 29 respektive 30 år var inne på ett apotek i Anderstorp där den ene ska ha ställt frågor om huruvida det går att ta ett visst bantningspreparat när man försöker bli gravid. Samtidigt som mannen talar med apotekspersonalen om preparatet, tar den andre och plockar på sig hudkrämer av märket Vichy.
Men mannen som sitter på huk vid hyllan där krämerna är placerade blir upptäckt av en ur personalen, som i sin tur tar med en korg bort till mannen och ber honom lägga ner varorna i den, samtidigt som hon ringer säkerhetsbolaget.
– Jag var förvånad över hur mycket han hade plockat på sig, han hade gömt varor på ryggen under jackan, säger ett av vittnena.

Gjort det tidigare
Det visar sig sedan att mannen som har frågat om ett visst bantningspreparat även hade varit inne i ett apotek i Gislaved några dagar tidigare och ställt exakt samma frågor. 

Några andra på filmen
På apoteket i Gislaved fanns ingen övervakningskamera, men i Anderstorp fanns det en och den var igång. På filmen kan man se två män, som båda liknar de två åtalade männen. Men både 29-åringen och 30-åringen menar att det inte är de på filmen och den ene hävdar att han aldrig ens har varit i Anderstorp.

Långa listor
Några månader senare efter att ha blivit gripna av polisen på Barnarpsgatan i Jönköping, finner polisen två ryggsäckar fyllda med apoteksvaror och en stor sopsäck även den fylld med lika dana preparat. Dessutom hittar man flera listor med adresser, adresser som vid närmare undersökning visar gå till apotek runt om i Sverige. Listor med över 80 apoteksadresser och listor med namn på varor, precis sådana varor som apoteken säljer. 
Under rättegången vet ingen av männen hur lapparna har hamnat där eller varför alla adresser går till apotek.
– Jag hade lånat bilen av en jag är bekant med och jag vet att det är många som har använt den, säger den 29-årige mannen
– Jag har svårt att erkänna något jag inte har gjort, säger den 30-årige mannen med hjälp av tolk.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.