Skarpladdad granat hittad i Jönköping: ”Jag tror den var från England”

Det var vid 11-snåret som en vaktmästare vid Bygginvest hittade något som såg ut att vara en handgranat i en källare på Brunnsgatan i Jönköping. Vaktmästaren beslutade att ta med sig den troliga granaten till Bygginvests kontor och la därför föremålet i sin bil.
– Att lasta ett föremål som ser ut som en granat i ett fordon och köra genom stan är inte att rekommendera, säger polisens presstalesman, Lasse Johansson. 
– Det var en av våra anställda som tog med sig den till oss och vi placerade den utanför kontoret, borta vid vår sorteringsanläggning och sedan ringde vid polisen, säger Bygginvest vd, Fredrik Erlandsson till Jmini. 

Väl framme vid Bygginvests kontor, kallades polisen till platsen och de tog i sin tur ett foto och skickade till bombgruppen i Göteborg.
– De kunde konstatera att det var en handgranat av äldre modell och jag tror att den var från England, fortsätter Erlandsson med att säga. 

Hur kan en handgranat, som troligtvis är engelsk, hamna i en bostad tillhörande Bygginvest?
– Någon har väl haft den som en prydnad och när man har flyttat, så har man väl valt att inte tar med sig den. Det är ganska vanligt att folk lämnar kvar saker i källaren när man flyttar. Det var nämligen i källaren som den hittades, säger Erlandsson. 
Det kan jag tänka mig att man gör, men att lämna kvar en granat?
– Nu visste väl den som lämnade den att den inte var farlig, antar jag, säger Erlandsson. 

När bombgruppen anlände till Jönköping, kunde de konstatera att det rörde sig om en skarpladdad granat. Man kunde också konstatera att granaten saknade sprängmedel.
– Det stämde att det var en handgranat och att den var skarpladdad, säger Johansson.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.