Polisen dementerar: ”Vi hade känt till det”

Tidningarna Avpixlat och Nordfront har i dagarna skrivit om att gruppen Soldiers of Odin har patrullerat på Jönköpings gator för att visa upp sig och öka tryggheten för medborgarna. Men när Jmini kontaktar flera ur Jönköpings poliskår verkar detta inte alls stämma.

Soldiers of Odin har sina rötter i Kemi i Finland och är en grupp främlingsfientliga som som gick samman under 2015. Gruppen har sedan växt och startat upp i flera städer, bland annat i Stockholm. Och nu har bland annat Svenska motståndsrörelsens tidning, Nordfront och tidningen Avpixlat beskrivit hur Soldiers of Odin har patrullerat kvälls- och nattetid under den gångna helgen på Jönköpings gator för att öka tryggheten för medborgarna.

Men när Jmini talar med flera ur polisen i Jönköping, är de alla ovetande om att de ska ha vandrat längs gatorna i stan. 
– Jag har inte arbetat nu i helgen, men jag läser här i vakthavandes bok och det finns inget som tyder på att de ska ha varit här, säger vakthavande befäl, Maria Lavesson när Jmini talade med henne under måndagskvällen. 

Inte heller har Jönköpingspolisens presstalesman, Lasse Johansson någon vetskap om att Soldiers of Odin har traskat på stadens gator. 
– Det är inget jag har någon aning om, sa Lasse Johansson när Jmini talade med honom och hänvisade vidare att tala med Fredrik Lindfors, chef för lokalpolisområde södra Vätterbygden Men inte heller han har hört talas om att gruppen ska ha varit i Jönköping. 
– Jag hör att du är ute och fiskar på rätt ställe. Har inte vakthavande hört något om det, så har det inte varit någonting, säger Lindfors. 
Om de var så att de var här så är ju polisen den som borde ha vetskap om det. Ni borde ha fått samtal från rädda och skärrade ur allmänheten, kanske till och med foton skickade till er med deras emblem. 
– Det hade vi vetat definitivt. Speciellt om detta var i helgen som det skulle ha skett, vi fotpatrullerar ju ganska mycket i stan, så det hade vi vetat om om de skulle ha varit här, säger Lindfors. 

– Sedan förekommer det ju en del grupper på Facebook som är påstådda medborgargardister. Det har ju fått mycket uppmärksamhet i media på sistone. Men när vi har tittat närmre på de grupperna så visar det sig röra sig om vanlig grannsamverkan, menar Lindfors. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.