Polisen upprättade ingen anmälan när hennes dotter blev ofredad – nu gör de en pudel

Jmini kunde i lördags berätta om hur polisen nonchalerade en mamma när hon ville anmäla att hennes tioåriga dotter blivit ofredad av en man när hon var på vät till skolan. Nu uttalar sig polisen om det hela. 

Jmini hann inte själv kontakta polisen, förens de själva ringde för att tala om händelsen där mamman inte fick upprätta en anmälan, trots att myndigheten själv har uttryckt att de vill få tips från allmänheten efter att två småflickor blivit utsatta av en okänd man som försökt locka med dem. 

”Vi ska ta emot anmälningar”
Tommy Thorngren, kommunikatör på Jönköpingspolisen talar med Jmini under måndagsförmiddagen för att reda ut det inträffade där mamman inte fick göra någon anmälan om att en okänd man ofredat hennes tioåriga dotter och berättat följande: 

– Har den här operatören inte tagit emot en anmälan, när de här kvinnan velat det, ja då är det allvarligt. Vi ska ta emot anmälningar. 

Anmälan ska skrivas
Thorngren tillägger att även om polisen själv anser att det inte är tillräckligt för att gå vidare med ärendet, så ska en anmälan i vilket fall skrivas. 

– Det låter konstigt att den här kvinnan inte har fått göra anmälan trots att hon velat det. Även om jag som polisanställd inte tycker att det är tillräckligt med information eller inte ser att något brott ha begåtts, så ska jag ändå ta upp en anmälan.

Ni ger dubbla budskap. Ni går ut på sociala medier och i tv-program och berättat att ni vill att allmänheten ska höra av sig med iakttagelser och information. Men när någon väl sedan kontaktar er, så görs ingen anmälan.

– Jag har jättesvårt att svara på just det här. För jag vet inte exakt hur det här samtalet som kvinnan och operatören hade gick till. Men det är tråkigt att det blivit såhär.

Ni från er organisation måste kunna få fram vem som hade det har samtalet med mamman och fråga varför en anmälan inte upprättades.

– Det är svårt att nysta i det där. Jag har talat med PKC (polisens kontaktcenter om det här, men de kan inte bara gå in och få reda på vem den här kvinnan talade med. Det krävs ganska mycket för att man ska få gå in där. Vi får se hur det blir med den saken. 

Kommer ni ta kontakt med den här mamman?

– Jag får inte riktigt ihop hur våra medarbetare lovar att de ska ringa upp henne en specifik dag. Den fungerar inte riktigt så. Någon som sitter och jobbar på PKC kan omöjligt lova att poliser ska ringa på en specifik dag. Det har blivit konstigt det här och oavsett vilket, så kommer vi ta kontakt med den här kvinnan och även prata med hennes dotter. Vi vill ha kontakt med henne, jag har talat med vår brottssamordnare och han sa att henne vill han tala med. 

Ska upprätta anmälan om personen vill
Thorngren betonar att om man vill göra en anmälan, så ska man få göra det.

– Det är inte upp till den som tar emot anmälan att bedöma om man ska göra en anmälan eller inte. Att säga att det inte finns tillräckliga uppgifter, det håller inte, vi ska upprätta en anmälan om personen vill det. 

”Jag ska inte hacka på någon”
Jönköpingspolisen har under måndagen haft kontakt med mamman som hörde av sig till Jmini och de har talat om händelsen och mamman har varit tydlig med vad hon anser om hur det hela har skötts.

– Jag ska inte hacka på någon, alla kan göra fel, det är bra att det har uppdagats och det är bra att det är löst nu och att barnen mår bra, säger mamman.

Hur känns det nu när du har fått tala med polisen?

– Ja det känns bra, men det är tråkigt att det ska behöva bli så här. I slutändan är jag glad över att det har gått bra för min dotter, men det var ett klumpigt beteende av polisen. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.