Falska tusenlappar cirkulerar

Riksbanken har fått information från Polisen om att det har upptäckts några falska sedlar. Det gäller de nya sedlarna som kom ut i oktober förra året. Det finns några enkla sätt att enkelt kontrollera om en sedel är äkta.

Vicka på sedeln
Alla sedlar har en färgskiftande bild uppe i högra hörnet. Bilden och valörsiffran i bilden skiftar färg från guld till grönt när man vickar på sedeln skriver Riksbanken på deras hemsida.

Ytterligare en säkerhetsdetalj är säkerhetsbandet med tre fönster som finns till vänster på sedeln. Säkerhetsbandet finns på alla sedlar utom 20- och 50-kronorssedeln. I fönstren finns bilder som rör sig och växlar motiv mellan ”KR” och en kungakrona när man vickar på sedeln.

Andra säkerhetsdetaljer
Sedlarna har också andra säkerhetsdetaljer som man kan titta på för att avgöra om en sedel är äkta.

Vattenmärke
Alla valörer har ett vattenmärke som syns på fram- och baksidan av sedeln när den hålls mot ljuset. Vattenmärket visar sedelns valör och porträtt. Valören framträder betydligt ljusare än papperet i övrigt.

Koppartryck
Alla valörer har koppartryck som ger papperet sedelkänsla och ger en märkbar reliefkänsla – känn med tummen eller skrapa med nageln. Koppartryck finns bland annat i porträttet och valörbeteckningarna på sedelns framsida.

Genomsiktsbild
Genomsiktsbilden är ett mönster på sedelns framsida som tillsammans med ett mönster på baksidan bildar valören när du håller sedeln mot ljuset. Finns på alla valörer.

Säkerhetstråd
Alla valörer har en säkerhetstråd som syns som en mörk linje när du håller sedeln mot ljuset. Tråden är inbäddad i sedelpapperet.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.