Läget stabilt efter storbranden

Branden som startade nordost om Bredaryd, i Värnamo kommun, i söndags har som störst varit omkring 500 hektar.

I tisdagen övergick vädret från duggregn till mer ihållande regn och prognosen är att regnet håller i sig under dagen, en väderlek som är gynnsam i sammanhanget. Nu är brandområdet runt 300 hektar stort. 

Målet för onsdagen är att släcka punkter som brinner inne i området samt att säkerställa begränsningslinjen och jobba sig inåt och vattenbegjuta.

I de mossbelagda områdena har vegetationen brunnit ner och läget anses i nuläget stabilt. I de insprängda skogsbeklädda områdena finns glödbränder som under dagen ska bekämpas genom släckning från marken och luften.

Tvåhundra personer på plats

Under onsdagen arbetar över tvåhundra personer på platsen. Ett hundratal brandmän från RäddSam F samt Västra Götaland och Halland kommer att fortsatta brandsläckning av området.

Försvarsmakten deltar bland annat genom att med bandvagnar bekämpa uppflammande bränder i området, gräva i marken för att komma åt att släcka rötter, stubbar och vegetation samt att arbeta med slangdragning.

Avlyst luftrum till på söndag

Två helikoptrar kommer under dagen att vattenbomba i området och Transportstyrelsen har avlyst luftrum för dessa, i nuläget fram till söndag kl. 24.00. Det innebär att privata flyg, helikoptrar och drönare inte får flyga i området.

Oklart hur branden startade

Det är fortfarande oklart hur branden startade men på tisdagen hittades ett mystiskt föremål på platsen. Det ska ha varit militär personal som upptäckte föremålet och fattat misstankar att det kunde röra sig om någon form av brandbomb, uppger SVT Nyheter.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.