Lokal företagare krävdes på miljonbelopp: ”Betala nu, annars dör din familj”

En 52-årig man hotade att döda en tidigare kompanjon och hans anhöriga om han inte betalade tillbaka en påstådd skuld. Nu döms mannen i Jönköpings tingsrätt.

Det var i september förra året som en man från länet mottog ett flertal hotfulla meddelanden på sin telefon. I meddelandena stod det bland annat att både mannen och hans anhöriga skulle dödas om han inte omedelbart betalade en stor summa pengar.

Hoten kom från en 52-årig man som han tidigare drivit ett bemanningsföretag tillsammans med. Enligt 52-åringen skulle den tidigare kompanjonen vara skyldig honom en större summa pengar.

Genom en polisutredning har det kunnat fastställas att meddelandena skickats från 52-åringens telefon. Den utpekade mannen har också erkänt att han skickat dödshoten, men hävdar att han aldrig tänkt verkställa dem. Tanken var skrämmas och visa sitt missnöje. Han ska också ha mått dåligt då han skickade hoten.

Den 52-årige mannen har stått åtalad för både olaga hot och försök till utpressning. Men tingsrätten väljer att döma mannen enbart på den första åtalspunkten. Anledningen är att de personer som utsatts för hoten aldrig haft för avsikt att betala några pengar.

Sammantaget döms 52-åringen för fyra fall av olaga hot till skyddstillsyn. Han ska genomgå en behandling för alkoholproblem och psykisk ohälsa. Dessutom ska han betala totalt 20 000 kronor i skadestånd till den hotade mannen och hans anhöriga.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.