Nu flyttar det gröna in

Enligt trendexperter så kommer grönt att vara en av årets absolut trendigaste färger, tillsammans med ett flertal andra jordiga färger såsom natur, brunt, beige och vitt. De storbladiga träden har varit populära ett tag, men i år kommer det gröna från växtriket att få ett ännu större fokus i vår heminredning än tidigare.

Trendigt att ge uttryck för personlig stil
Istället för att låta den ensamme växten stå för sig själv i en vit kruka, kan du ge dina växter ett större utrymme i din inredning hemma. Du kan gruppera några olika sorters växter i olika krukor, tillsammans med ljus, lyktor, böcker eller andra inredningsdetaljer, som ett stilleben. Det bästa är att använda fantasin och att våga ge uttryck för den egen smaken, så kommer hemmet att kännas både personligt och hemtrevligt.

Liva upp i hemmets mörka vrår
Låt gärna växterna ta plats på fler ställen i ditt hem och inte endast i närheten av ett fönster. Det är fint att liva upp hemmets mörka vrår genom att placera ut växter som är mer tåliga, som exempelvis en garderobsblomma, porslinsblomma, kaktus eller ett paradisträd. Idag finns det även växtlampor att investera i och varianter av ljuskällor som du kan skruva in i befintliga lampor, så att du därmed ska kunna inreda dina mörkare hörn med växter som är mer känsliga.

Små paradis i hemmet
Vill man plocka fram sin kreativitet så kan man skapa egna små paradis i hemmet genom att gruppera flera olika växter tillsammans. Växter med olika utseenden och som har lite attityd fungerar bra tillsammans och skapar dynamik. Bygg gärna på höjden med hjälp av en pall, hylla eller ett bord och glömt inte bort att hänga upp några växter i taket. Amplar fungerar bra tillsammans, gärna tre och tre.

Att matcha krukor med övrig inredning är något vi pysslat med länge, men att matcha kruka med växt kommer i år att vara ännu viktigare än tidigare. En växt som drar mycket uppmärksamhet till sig fungerar bäst med en enklare kruka, medan en mer anonym växt gärna matchas med ett mer iögonfallande kärl. För att skapa ett helhetsintryck som känns harmoniskt och sammanhängande är det fördelaktigt att hålla en röd tråd, oavsett om det gäller färg, form eller struktur.

Populärt med hälsosamma växter
– Luftrenande växter har blivit väldigt populära, kanske kan det bero på alla datorer vi har hemma som gör luften torr, säger Lisbeth. Doftpelargoner är ett exempel, de luktar väldigt fräscht av citrus, är luftrenande och ska hjälpa till att ta bort dålig lukt i hemmet. Denna blomma kallas även för Doktor Westerlunds Hälsoblomma, då den anses ha god effekt mot många medicinska åkommor såsom illamående, dålig blodcirkulation, inflammationer och liknande.

– Aloe Vera är också en populär och hälsosam växt. Den är luftrenande och man kan även använda vätskan från den direkt på huden, berättar Lisbeth.

Martina Wipa

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.