Snart kan en Big Mac kosta 299 kronor

Jmini har tittat närmre på samtliga McDonald’s-restauranger i Jönköping efter att tidningen fått nys om att en meny på den amerikanska matkedjan kostade olika mycket, på de olika restaurangerna- trots att det är samma kedja. 

Kan inte garantera samma priser
I Jönköping finns det idag fyra olika McDonald’s-restauranger, varav tre ägs av samma franchiseägare, Christer Liliegren. När Jmini intervjuar Liliegren så vet han inte exakt vad målet Lilla Menyn kostar på sina restauranger. Han berättar sedan att han tror att de kostar 40 kronor, men att han inte kan garantera att de konstar lika mycket på alla hans restauranger. 

Olika priser i landet
Det kan det vara olika priser på nyckelprodukterna, alltså menyer som har funnits på McDonald’s i flera år och som är välkända. 
– Men några produkter måste kosta lika mycket på alla restauranger runt om i landet- kampanjprodukterna.
– Har vi kampanjer på exempelvis på en speciell glass eller en kaffe, då ska det vara samma pris, för att det är en kampanj som verkar under en kortare tid, säger Christer Liliegren.

Dyrare hyra
Detta är också något som ägaren av McDonald’s A6 Drive In, Stefan Eriksson, kan bekräfta. 
– Kampanjvarorna med dess priser är alltid samma, förklarar han.
Men han försvarar samtidigt att hans restaurang längs E4:an har högre priser på vissa menyer, i det här fallet Då Lilla Menyn som Jmini har granskat.
– Jag har ett unikt läge, och det är en dyrare hyra för mig än för andra restauranger. Sedan har jag fler anställda och jag har öppet dygnet runt, det kostar mer för mig, därav något högre priser, menar han. 

När jag frågar om att han anser att det är okej att han har högre priser och att kunden förväntar sig samma priser på samtliga McDoanld’s-restauranger, får jag följande till svars:
– Vi kan inte ha samma priser på alla restauranger, det är olagligt, det är kartellbildning. 

Inga centrala priser
Frågan om varför det är olika priser på olika restauranger, besvarar McDonald’s presschef, Alexandra Hempel Svenonius på följande vis:
– Vi har inga centrala riktlinjer, det är inte tillåtet enligt lag. 92 procent av våra restauranger ägs av franschiseföretagare. Man tittar ju på hur konkurrensen ser ut. Det är som på en Ica- affär. 

Konkurrenslagen
Och visst har McDonald’s rätt i att det är olagligt enligt lag, något man kan läsa i Konkurrenslagen i kapitel 2.
Men samtidigt är de motsägelsefulla då de bestämmer viss priser centralt, på bland annat Dagens Lunch, menyer som måste konsta lika mycket överallt.

– Vi har vissa kärnprodukter som, cheesburgare, Big Mac och nuggets. Vi har inga riktpriser för dessa kärnprodukter utan varje enskild franchiseföretagare sätter sina egna priser. Däremot arbetar vi med olika priskampanjer emellanåt som sträcker sig över en viss tidsperiod. Dessa kampanjer prissätts med ett maxpris från Svenska McDonald’s, det vill säga att en restaurang kan välja ett lägre pris än det annonserade priset, menar Alexandra Hempel Svenonius.

Billigare i city
Ofta är det billigare inne på city-restaurangerna, i jämförelse med på restauranger längs med E4:an. Något Jmini kan bekräfta genom att vi har köpt exakt samma meny på samtliga av Jönköpings McDonald’s-restauranger.
Det visar sig att restaurangen som Stefan Eriksson äger, McDonald’s A6 Drive In, tar ett högre pris, 43 kronor, för menyn Lilla Menyn, till skillnad från de tre restauranger som Christer Liliegren basar över, där menyn kostar 40 kronor.

Smidigare med samma priser
Som kund förstår Liliegren att det kanske borde vara samma priser på alla ställen.
– Framförallt skulle det vara smidigare för att slippa sätta priser själv, menar han. 

Kan du garantera att du har samma priser på dina tre restauranger?
– Jag försöker hålla samma priser, men kan inte nu när vi pratas vid inte garantera det, då jag inte har kollat upp det. Men om det skiljer så kan det röra sig om något misstag. Jag ligger nog snäpper längre i mina priser, säger Liliegren.  

Med andra ord menar McDonald’s att de konkurrerar ut varandra genom att sätta samma priser för alla produkter. Frågan är hur en och samma kedja anser att de bildar en kartell om de har identiska priser alla restauranger Sverige över. 

Emma Krantz
emma.krantz@jmini.se

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.