Konjunkturinstitutet varnar för massiv krasch- om vi inte bromsar

Enligt en rapport som SVT har tagit del av, har priserna på bostäder i Sverige fördubblats på tio år.
Uppgången går inte längre att förklara med ökade inkomster, låga räntor och skattelättnader, skriver Konjunkturinstitutet i rapporten.

Ohållbart läge
Därför går nu Konjunkturinstitutet för första gången i modern historia ut och varnar för att bostadsmarknaden kan krascha.
– Vi är på väg att hamna i ett läge som är ohållbart, säger Mats Dillén till SVT.

Uppgången har funnits länge
Konjunkturinstitutet är orolig och Mats Dillén säger att ”uppgången har pågått så länge”.
– I takt med att bostadspriserna har stigit så har vi blivit mer och mer oroade. Vi ser en risk att bopriserna kan falla och i värsta fall mycket, säger Mats Dillén till Aftonbladet.

Hur ska man tänka som privatperson?
Flera internationella organisationer har den senaste tiden varnat för Sveriges skenande bostadsmarknad. Både Internationella valutafonden och OECD menar att fler åtgärder behöver tas. Vilket Mats Dillén på Konjunkturinstitutet håller med om.
– Om man inte försöker bromsa den här utvecklingen finns risken att det blir ett abrupt prisfall längre fram, en krasch helt enkelt, säger han till SVT.

Riksbanken är ängslig
Sveriges riksbank är också bekymrad för de svenska hushållens höga belåning, och har i flera år försökt mota en bostadsbubbla med hjälp av höga räntor. Det har dock inte haft någon större effekt.

Regeringen och Finansinpektionen hoppas att amorteringskrav. Trots flera försök har man dock inte lyckats införa några krav än, och de lär inte bli verklighet förrän tidigast till våren enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Amorteringskrav kommer inte räcka
Många röster, däribland Boverkets egna röster, hävdar att ett amorteringkrav inte kommer att räcka för att kyla av bomarknaden, och att man dessutom skulle behöva se över ränteavdragen.

Kritiker hävdar att staten med avdragen subventionerar lån och uppmuntrar folk att låna mycket pengar, och därmed underblåser en bostadsbubbla.

Vill avskaffa avdragen
Vänsterpartiet har länge drivit linjen att avskaffa avdragen, men övriga riksdagspartier har varit avvaktande även om Centerpartiet nyligen öppnade upp. Regeringens linje har hittills varit att först avvakta och se om nya amorteringskrav får effekt.
– Det är en svår situation, i alla fall om man köper i de stora städerna. Om man köper så måste man vara medveten om risken att priserna kan falla en del framöver. Man måste också förstå att man kommer ha mindre pengar över och se till att ha marginaler i budgeten, säger Mats Dillén.

Emma Krantz
emma.krantz@jmini.se

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.