Hela Jönköping skiter fel

Under en längre tid har det varit känt att man inte ska sitta på toa och göra nummer två på det vis som de flesta västerlänningar gör. I dag sitter vi i 90 graders vinkel när vi går på toaletten, vilket lättare bidrar till olika sjukdomar och problem. 
Men på platser i exempelvis Asien drabbas befolkningen inte alls lika lätt av magproblem eller hemorrojder.
Forskning visar bland annat att omkring 1,2 miljarder människor i väst lider av problem som de inte behöver ha om de byter toalettposition.

Brist på toa leder till bättre hälsa
Indien är ett av de länder där man fortfarande idag inte har traditionella västerländska toaletter att besöka när det trycker på. Men en positiv del i det hela är att den Indiska befolkningen sällan drabbas av hemorrojder, något som västerlänningar, svenskar och Jönköpingsbor drabbas av minst en gång i livet. 

Men även om brist på toaletter i länder som exempelvis Indien kan vara något positivt så är det självfallet inte bra av rent hygieniska skäl.

Naturlig position
Flera forskare har berättat om att vi sitter fel när vi ska tömma tarmen, bland annat forskaren Giulia Enders som berättar att människans naturliga position är att sitta på huk när vi gör nummer två. 
Syftet med den hukande positionen, som är att föredra är att tarmen får en rakare vinkel vilket gör att det blir betydligt lättare att tömma tarmen. Våra moderna toaletter, där vi sitter i 90 graders vinkel, gör att vinkeln försämras och att avföringen istället stannar kvar.

Så bajsar du bäst
En studie från 2003 visade den israeliska forskaren Dov Sikirov att hukandet är det bästa sättet att bajsa på. Studien jämförde olika positioner, sitta på en 42 centimeter hög toalett, en 31 centimeter hög toalett och att huka.
Testpersonerna som hukade, bajsade på den genomsnittliga tiden 50 sekunder, medan de som satt på toaletter tog 130 sekunder på sig.

Går inte lära gamla hundar sitta
Trots att information och kunskapen om hur vi ska skita har funnits länge, så fortsätter de allra flesta att sitta i samma position- 90 graders vinkel. 

Använd en pall
Men ett alternativ för att förhindra problem med bland annat tarmarna är att huka över toaletten, men det kanske verkar väl riskabelt att balansera med fötterna på toaringen. Ett lättare alternativ är då istället att placera en pall framför toaletten, så att benen kommer upp och tarmen sträcks ut.

Emma Krantz
emma.krantz@jmini.se

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.