De kritiserade hållplatsskyltarna byts inte ut på lång tid: ”Jag hamnar på fel buss”

De nya tydligare hållplatsskyltarna som tidigare har utlovats i Jönköping då synskadade inte kan läsa vad det står på dem får de inte utbyta på lång tid , trots att det skulle ha skett i höstas. 
– Det skulle vara som vi hade det förr, svart bakgrund och orange belysning. Nu kan vi inte läsa av skyltarna, säger ordföranden Linus Forsberg från Unga Synskadade Syd.

De så kallade realtidsskyltarna med avgångstider för bussar, som sitter på stolpar vid hållplatserna i Jönköping, har mött kraftig kritik från resenärer, främst för synskadade som menar att tiderna inte är läsbara.
– Jag ska kontakta Länstrafiken nu och fråga vad det är som händer. Vi blev lovade att skyltarna skulle bytas ut. Jag visste inte om detta förens du berättade det, säger Linus. 

Gick i konkurs
I somras medgav Länstrafiken att det inte blev så bra och lovade därför att byta ut skyltarna i centrala Jönköping under hösten. Men fortfarande sitter de gamla ljussvaga skyltarna kvar, trots att hösten är förbi sedan en bra tid tillbaka. Orsaken är att firman som skulle leverera de nya har gått i konkurs.
– Det känns snopet. Vi hade lyssnat på kritiken mot skyltarna, och väntade bara på leveransen av de nya och så kom konkursen, säger Erik Andersson som är trafikutvecklare på Länstrafiken.
– Det är mycket svårare. Jag kan inte se när bussen kommer, i vilken ordning de kommer. Detta har lätt att jag hamnar på fel buss för att jag inte kan se om någon buss är försenad eller om någon annan hinner före, förklarar Linus. 

Börja om från början
I somras beställdes 50 nya busstavlor men nu har man alltså fått börja om från ruta ett.
– Det här är ju ingen stapelvara precis, utan det handlar om specialbeställda produkter, så därför kommer det troligen att dröja fram till sen vår eller sommar innan vi kan börja sätta upp de nya skyltarna, säger Erik Andersson.

Protest via lappar
På ett 40-tal olika busskyltar som är elektriska har Unga Synskadade Syd satt upp lappar där det står; För tillfället ser ni inte texten på skylten- vi ser den aldrig!

Ännu sämre
De tidigare elektriska busskyltarna sägs vara bättre. Men ännu värre är det med de skyltar där tidtabellerna är inglasade.
– På de skyltarna är problemet att texterna är för små och går inte att läsa. Du kan inte heller får en kontinuerlig uppdatering om bussarna är försenade, förklarar Linus. 

 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.