Idag skulle han varit 20 år

Det är idag exakt tio år sedan som Bobby misshandlades och torterades till döds. Fallet fick stor uppmärksamhet och många berördes djupt. Rosor samlades in kring kyrkogården där han begravdes och hans död ledde till att en ny lag instiftades. 
I dag skulle han varit 20 år gammal.

Året var 2006. Bobbys mamma och hans styvpappa anmälde att Bobby var försvunnen efter att de alla hade besökt ett shoppingcenter i utkanten av Göteborg. 
Det blev i samband med hans försvinnande ett stort polis- och mediepådrag. 

Bobby led av Fragil X-syndrom, något som gjorde honom skygg och ibland svår att få kontakt med.

Misstänker föräldrarna
Efter att polisen inte fann Bobby som då var tio år gammal, började de misstänka att någon form av brott låg bakom hans försvinnande. 
En man tas in till förhör, en man som sedan tidigare är känd av polisen för våldsamheter. Men det ledde inte till något, det var inte denne man som hade gjort Bobby illa. 
Istället riktades misstankarna mot Bobbys mamma och hans styvpappa och de grips cirka en månad efter att den första rapporten om hans försvinnande kom. 

Låg naken i snön
Efter att polisen tog in modern och Bobbys styvpappa fann de några dagar senare Bobby död i Lovsjön. 
Vid obduktion framkom det att den tioåriga Bobby hade utsatts för grov misshandel och tortyr. Någon som inte bara hade inträffat den dag han mördades.
Bobby hade under längre tid utsatts för grym tortyrliknande misshandel. Bland annat hade han fått utstå elstötar, kastat snö över honom när han låg där naken och en dammsugarslang mot hans könsorgan. Det sistnämnda har kunnat bevisas genom att man funnit Bobbys blod i dammsugarslangen. 

Dömdes aldrig för mord
Mamman och styvfadern åtalades och dömdes båda till tio års fängelse för grov misshandel, vållande till annans död och brott mot griftefriden. Dock dömdes de aldrig för mord. 

Sadistiska inslag
Styvfadern var sedan tidigare dömd vid två olika tillfällen för våldtäkt. 
Han ska enligt Bobbys mor ha våldtagit och utsatt henne för sadistisk misshandel.
Detta har dock förnekas av styvfadern som menar att de båda njöt av det och gemensamt utsatt Bobby för de sadistiska misshandelsfallen.  

Överklagade domen
Domen överklagades av styvpappan till Göta hovrätt. Men hovrätten gick på Eksjö tingsrätts linje och domen förblev densamma. 

Instiftad lag
Bobbys död gav också upphov till en ny lag, Lex Bobby. Lagen ska tvinga samhället att göra en ”haveriutredning” när barn dödas, för att lära sig och för att undvika att andra barn drabbas.

Idag frisläppta
Mamman och styvfadern är sedan drygt tre år tillbaka helt frisläppta. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.