Blodet flödar när Plusgymnasiet övar

På torsdagen höll räddningstjänsten en övning på Axamo tillsammans med ett företag i Jönköpings kommun. Plusgymnasiets elever på vård- och omsorgsprogrammet var inbjudna som statister.  

Scenariot som utspelades var en bil som krockat med en skolbuss och väl på skadeplatsen hade eleverna olika uppgifter med allt från livshotande skador till nyfikna människor som var i vägen för räddningspersonal.
– Vårt samarbete med räddningstjänsten är guld värt och möjligheten att vara med på dessa övningar ger våra elever ett helt annat verklighetsperspektiv, säger Malin Bejdén vårdlärare på skolan.

Eleverna erbjuds löpande inslag från verkligheten i sin utbildning. Det är viktigt för att ge eleverna inspiration till framtida yrkesval. Agnes Johansson och Sara Wallberg var två av de elever som deltog i övningen.
– Jag var superladdad och lite nervös, säger Agnes Johansson i årskurs 3 och får medhåll av sina klasskamrater. Vi fick en bra genomgång om vad som skulle hända på olycksplatsen och blev sedan sminkade utifrån vilka skador vi fått i olyckan.

Sara Wallberg även hon i årskurs 3, spelade en medvetslös person som slungats ut ur en bil.
– Det såg superläskigt ut med mitt sår i huvudet och allt låtsasblod i snön, men jag blev väl omhändertagen utifrån mina skador. 

Vård- och omsorgsprogrammet, SOS (sjukvård, omsorg och säkerhet), på Plusgymnasiet har två breda fördjupningar. Dessa ger eleverna stora möjligheter att arbeta vidare inom vård- och omsorg, funktionshinderomsorg samt beredskapsyrken så som räddningstjänst, polis, ambulans och försvarsmakt, säger Malin Bejdén.

Plusgymnasiet ställde upp med elever ur årskurs 2 och 3 och dagen avrundades med återkoppling från arrangörernas sida, vilket var ett uppskattat inslag av eleverna.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.