Varning för extra höga halter av björkpollen

Säsongen har hittills varit ganska normal, varken tidig eller sen. En expert varnar nu för att björkpollensäsongen kan vara besvärlig i år. 

– Ja. Björkpollen har en typisk varannanårsvariation, så vartannat år kan det vara extremt mycket pollen och vartannat år kan den vila. Förra året vilade den och för två år sedan hade vi en säsong med väldigt mycket björkpollen. Det har hänt att den vilat två år på raken, så jag kan inte säga till hundra procent, men troligtvis blir det betydligt jobbigare för björkpollenallergikerna i år än förra året berättar Marita Skarstedt, som är ansvarig för pollenmätningarna vid länets enda pollenfälla, på länssjukhuset Ryhov, för P4 Jönköping

björken blommar under lång tid
Enligt prognosen via pollenkoll.se kan björkpollen förekomma från mitten av mars till mitten av juni. Med all säkerhet förekommer björkpollen från mitten av april till slutet av maj. 

Flera träd blommar nu
Från februari till september är mätningarna igång vid pollenfällan på länssjukhuset Ryhov. Just nu blommar flera olika träd så som alm, al, hassel, vide och sälg. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.