Vi är inte pantade- återvinner mest i världen

I Sverige pantades det i snitt 177 burkar och flaskor per person under 2015. Det är en ökning med två burkar per person jämfört med året innan. 

Vinnarna i Jönköpings län är Tranås där man pantade hela 196 flaskor och burkar per person. Vinnarna finns alltså i Tranås och där i länet som man är sämst på att panta är i Habo. Där pantades det i genomsnitt 86 burkar och flaskor per person under förra året. Det motsvarar ungefär hälften av rikssnittet. 

Fler möjligheter att panta
Den främsta anledningen till att parningen ökar menar organisationen Pantamera är att det finns fler ställen som man kan panta på, uppger P4 Jönköping. Det är Pantamera som står bakom denna nya statistik. 

– Sedan pantsystemet infördes i Sverige för drygt 30 år sedan har antalet pantade förpackningar ökat stadigt varje år och idag återvinns omkring 84 procent av alla burkar och pet-flaskor. Det gör oss till ett av de bästa länderna i världen när det gäller pantning, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack som driver Pantamera i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor, till P4 Jönköping. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.