Sveriges första giftfria förskola

På torsdagsförmiddagen firade barn och personal på Tummelisa förskolan i Norrahammar att de blivit godkända för rEko-licens. Therese Birath är kemist och grundaren bakom företaget Kemikalieklok som har tagit fram kriterierna för en rEko-licens. Idén är att det ska bli lättare för föräldrar att hitta en giftminimerad pedagogisk verksamhet åt sina barn. Det fungerar även som en metod och ett verktyg för förskolor att jobba med för att på ett tydligt sätt giftminimera verksamheten. 

-Det finns mycket information om hur man kan arbeta med Giftfri förskola, men det betyder inte att det är enkelt. Det dyker ständigt upp nya larm eller lagändringar som väcker frågor och det är viktigt att man bemöter dem. Alla ska inte behöva vara kemister, säger Therese Birath.

Giftminimera för framtidens skull
På Tummelisa förskola har man bland annat rensat bort all gammal mjukplast och köpt in nya giftfria leksaker till barnen. Lokalerna har genomgått undersökningar, rengöringsmedel har bytts ut och all mat serveras på porslin och är övervägande ekologisk. 

– Arbetet med att giftminimera förskolan har gått ganska smidigt. Det krävs att alla vill och är engagerade. Det finns så mycket osynliga gifter omkring oss så för framtidens skull är det här ett klokt val, säger Anna Kjellerstedt, förskolepedagog på Tummelisa.

rEko-märkningen har väckt stort intresse från förskolor i både Jönköping och andra städer och flera verksamheter förväntas licensieras under hösten. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.