Rötmånaden – så undviker du bli magsjuk i sommar

Fuktigt och varmt väder i juli och augusti leder till det vi kallar för rötmånaden. Nu gäller det hålla extra koll på maten för att undvika bli sjuk.

Livsmedelsverket har gått ut med information om hur man bäst hanterar mat för att undvika få i sig bakterier. Dessa råd är extra viktiga just nu eftersom färsk kyckling innehåller fler bakterier än vanligt.

Här är Livsmedelsverket råd:

  • Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat och efter att du hanterat rått kött eller kyckling.
  • Håll kall mat kall – låt inte maten stå framme i värmen.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.
  • Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött eller kyckling.
  • Genomstek alltid kyckling och köttfärs.
  • Ha rätt temperatur i kylskåpet – 4 grader är lagom.

Mer om mat i rötmånadstider.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.