Jihadismen är socialismens ärkefiende

Efter de senaste veckornas terrordåd i Kenya, Frankrike och Nigeria är det dags att slå fast och uttala det som borde vara uppenbart för alla socialister. Jihadistgrupperingar så som exempelvis Daesh, Boko Haram och Hizbollah är socialismens ärkefiender.

Religiös fundamentalism kan aldrig gå hand i hand med socialismen. De är fruktansvärda reaktionära krafter som måste bekämpas med alla möjliga medel som står oss att finna.

Socialismen vill avskaffa hierarkier och förtryck, oavsett om det handlar om klass eller kön, alltså raka motsatsen till vad dessa fundamentalistiska grupperingar tar strid för.

Världens förenade socialister måste stå upp för socialismens berättelse. En berättelse som handlar om kampen för frihet från förtryckarnas bojor och kampen för rättvisa, solidaritet och jämlikhet. Denna berättelse kan aldrig förenas med berättelsen om religiös fundamentalism. Tvärt om, religiös fundamentalism, liksom kapitalism, är socialismens svurna ärkefiender. På detta får vi som socialister aldrig backa. Snällism mot allt och alla har aldrig och ska aldrig vara socialismens syfte eller mål.

Med det sagt, det är dags att vi ger näring åt vår internationella ådra och skapar kontakter och bygger band med den globala socialistiska rörelsen för att gemensamt ta i tu med både kapitalismen och jihadismen.

Mikael Ekvall (V)

Gruppledare, Vänsterpartiet

Region Jönköpings län

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.