Diabetes- en kamp utan botemedel

Något som har fått ovanligt mycket uppmärksamhet på senaste är diabetes. Det började i december förra året med att TV4- profilen Peter Jihde ”kom ut” med att han sedan 2012 haft diabetes typ 1. Jihdes mål är att få bort skamstämpeln på sjukdomen och stötta de som insjuknat. Efter hans debut har det pratats mycket om sjukdomen i både tv, tidningar och på nätet. TV4 har haft flera inslag om hur det är att leva med sjukdomen och Jihde har själv ställt upp på många intervjuer för att berätta om hans upplevelse kring det. Självklart väcker detta mycket uppmärksamhet och många får upp ögonen för sjukdomen.

När jag läste första artikeln om Jihde seglade mina tankar iväg till hösten 2012. Jag kommer så väl ihåg när jag satt där inne på sjukhuset. Hur läkaren lutade sig fram över sitt bord och tittade på min åttaåriga lillasyster, ”Emma, ditt blodsockervärde är alldeles för högt och vi kan konstatera att du har diabetes”. Jag minns det ögonblicket alldeles för väl. Hur det knöt sig i magen av tusen frågor, hur Emma blev kritvit i ansiktet och ramlade ihop. Just det ögonblicket förändrade hela våra liv.

Som de allra flesta människor utan någon anhörig med diabetes så var kunskapen näst intill noll vid detta ögonblick. Den lilla kunskap jag tror att jag hade, bestod sorgligt nog mest utav fördomar. ”Sockersjuka” som man får om man äter för mycket sött, existerar inte.
Förr kallades diabetes typ 2 för ”sockersjuka”. Den drabbar äldre människor och hänger ofta ihop med övervikt eller dålig kost. Diabetes typ 1 är en helt annan sak. Bukspottskörteln har slutat att producera insulin och du behöver därför få insulin i form av sprutor för att hålla blodsockret på rätt nivå. Diabetes handlar inte om att du lever ohälsosamt, det kan drabba vem som helst!

Jag vill och önskar med hela mitt hjärta att kunskapen om diabetes i samhället ska öka. Jag önskar att jag skulle kunna lita på att om min lillasyster ramlar ihop av lågt blodsocker så skulle någon hjälpa henne på rätt sätt. Diabetes är en sjukdom som måste tas på allvar och den kräver kontroll dygnet runt. Att hålla blodsockret på en bra nivå är ibland omöjligt, men det går att leva ett bra liv med diabetes. Folk förstår inte konsekvenserna av lågt- och högt blodsocker. Det kan gå så otroligt fort så att du knappt hinner reagera och sedan kan det i värsta fall vara över. Diabetes är en kronisk sjukdom som aldrig lämnar dig ifred. Det är ingenting du kan välja att ta en paus ifrån. Bara för att det inte syns utåt på en person med diabetes så kan det fortfarande kriga på insidan. Än så länge är det en kamp utan botemedel.

Så tack Peter Jihde för att du väckt uppmärksamhet kring sjukdomen. Jag är otroligt tacksam över att kunskapen ökar så att inte bara jag och min syster, utan alla anhöriga och personer med diabetes kan känna sig tryggare i sin vardag!

Thea Lempiäinen

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.