Den ständiga rädslan att vara den man är

Ben som är lika smala som armar, revben som sticker ut och en midja som har samma mått som en hals. Låter detta vackert? För det är hur dagens samhälle vill att tjejer ska se ut. Samhället ser ner på en helt normal tjej med fyllig kroppsform, rosiga kinder och ögon fyllda med liv. Varför? För att hon är alldeles för stor, tjejer ska inte se sunda ut. De ska vara farligt smala men också gärna ha lite kroppsformer, men också inga kroppsformer, och sedan lite smalt, och sedan stora bröst och stor rumpa på det. Men kvinnors kroppar är inte beställningsbara, inte skapade för andras skull, utan kvinnors kroppar kommer som de är. De kommer i alla former och skalor och alla är vi vackra.

Enligt Tjejjouren så lider fler än 100 000 män, kvinnor och obestämt kön av ätstörningar i Sverige idag. Det är mer människor än någonsin. Anledningen att så många kvinnor insjuknar är för det alltför smala kroppsidealet som tidningar och reklam lyfter fram. Mäns kroppsideal är väldigt bredaxlade vältränade män vilket också utsätter många för ångest och självkritik. Kvinnor tvingar sig själva att bli onormalt smala för att passa in vilket leder till bland annat Anorexi och Bulimi. Män kan komma till den punkten då träning och se bra ut är allt de kan fokusera på och det kan leda till ortorexi, överdriven träning, vilket kan vara farligt för hälsan och välmåendet. Hur kan detta vara vad dagens samhälle tycker är snyggt?
Kvinnor runt om i världen svälter sig, opererar sig och mentalt och fysiskt skadar sig själva för att någon idiot har sagt att ”såhär ska du se ut, annars passar du inte in”. Vackra fylliga kroppar och olika utseenden på varenda människa borde vara något som är intressant och snyggt. Istället vill dagens samhälle att alla ska se likadana ut.

Jag har självt varit med om att en vän har svultit sig själv så allvarligt att hon fick bli inlagd på sjukhus, allt för att hon bara ville passa in i dagens ideal. Att ha ett så osunt kroppsideal i dagens samhälle är farligt, till och med livshotande. Varför kan vi inte bara hylla alla kroppar, stora som små? Det är den påtvingade smalheten som är tragisk, inte den naturliga smalheten eller den naturliga tjockheten. Samhället har gjort ”tjock” till en synonym för oattraktiv. Men tjock betyder egentligen bara tjock. Tjock är bara ett adjektiv för hur en människa ser ut, det ska inte vara ett skällsord man använder i sammanhanget att trycka ner någon.

Om alla dessa affärer, reklam och tidningar bara skulle börja ta in mer varierade modeller med både stora och små kroppar så skulle samhället med tiden ändra kroppsidealet till något som är mer naturligt. Nämligen varierande kroppsformer. För att vissa människor föredrar stort och andra föredrar litet kommer alltid finnas kvar, men det här ständiga tjatet om att smalt är det nya moderna, det kan vi ändra på. För det är bara att inse, det är vi som är samhället.

Elin Nordh

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.